Timebox.bg използва “бисквитки“

Технически проблеми при кварцовите часовници

Публикувано от Timebox Team 20/03/2021 0 Коментари Полезна информация,

Кварцовите часовници, макар и не толкова деликатни, колкото механичните, също изискват периодично обслужване. Днес ще разгледаме най-често срещаните въпроси за механизмите на кварцовите часовници като спиране, изоставане, избързване, изтощена батерия, профилактика и други.

 

Обслужване на кварцови часовници

 

Проблеми с кварцовия механизъм

 

Часовникът спря да работи, какво трябва да направя?

 

Смяна на батерия на ръчен часовник

 

Първата стъпка е да се провери дали батерията е изтощена. Повечето часовници са проектирани да издържат около 2 години. Някои кварцови часовници обаче са проектирани да имат удължен живот на батерията, който може да продължи до 3 или повече години. (Повечето от тези часовници нямат секундарна стрелка). Квалифициран часовникар трябва провери батерията и състоянието на клемите.

 

Защо секундарната стрелка цъка на едно място и часовникът не работи?

 

Защо секундарната стрелка не се движи

 

Това може да означава, че часовникът няма мощност да задвижва секундарната стрелка. В най-добрия вариант е сигнал за изтощена батерия. В по-лошия сценарий е възможно да се наложи основен ремонт на зъбното колело на секундарната стрелка.

 

Прочетете още: Защо часовниците изостават?

 

Защо часовникът работи точно, когато не го нося, но спира, когато го сложа на ръката си?

 

Часовникът спира да работи, когато се носи на ръката

 

Това е често срещан проблем и може да се дължи на дефект в електрониката. Един от факторите, причиняващи това, може да бъде обяснен с помощта на принципите на физиката. При досег с кожата, температурата на корпуса на часовника се повишава и причинява разширяване на метала. Ако електронната платка има лош контакт, температурната промяна оказва влияние и причинява прекъсвания. При сваляне на часовника, корпусът възвръща нормалната стайна температура и всички контактни точки и вериги започват да функционират правилно. Необходима е диагностика и ремонт в оторизиран сервиз.

 

Защо часовникът винаги спира в полунощ?

 

Проблем със смяната на дата на часовник

 

Часовникът най-вероятно спира поради проблем с механизма на датника, понеже в полунощ се извършва автоматичната смяна на датата. Трябва да бъде проверен в сервиз.

 

Проблеми с батерията на кварцов часовник

 

Защо като използвам функцията хронограф, батерията се изчерпва бързо?

 

Защо хронографа изчерпва батерията на часовник

 

Честото използване на функцията хронограф и постоянното му активиране значително ще съкрати живота на батерията, понеже е необходима повече мощност на механизма, когато се активират всички функции. Не е препоръчително да пускате функцията хронограф/хронометър непрекъснато. Всъщност някои електронни хронографи/хронометри спират да работят автоматично, ако бъдат оставени активирани за по-продължителен период от време. За да спестите енергия от батерията, най-добре е да спрете функцията хронограф, когато нямате нужда от нея.

 

Трябва ли да се сменя батерията профилактично, преди да се изтощи?

 

Тест на батерия на часовник

 

Тъй като много от днешните кварцови часовници имат индикатор за изтичане на живота (EOL - End Of Life), не е препоръчително да сменяте батерията, докато не е абсолютно необходимо. Отварянето на корпуса представлява възможност за нараняване на фабричните уплътнения, което води до допълнителни разходи като извършване на проверка за водоустойчивост.

 

Прочетете още: 7 съвета за удължаване на живота на часовниците

 

Колко време издържа една батерия?

 

Живот на батерията

 

Това зависи от възрастта на часовника и вида / броя на функциите (като хронографски приложения на хронометъра, аларми и т.н.). Батерията трябва да издържи поне 1 година при аналоговите и цифровите часовници.

 

Аларматазвукът на часовника не работи след смяната на батерията?

 

Алармата на часовника не работи

 

Няколко фактора могат да причинят този проблем. Най-честото обяснение е, че контактната пружина на алармата не е в правилното положение и не докосва задния капак. Друга възможна причина може да бъде неправилно поставен или разместен механизъм в корпуса или да има проблем с контактната плоча на алармата. Обикновено часовникът трябва да бъде изпратен в сервиз.

 

Проблеми с дигиталният(цифров) дисплей на часовника

 

Дисплея на дигиталния ми часовник потъмня и цифрите не се разчитат?

 

Дефект с дигитален дисплей на часовник

 

Това обикновено се случва, когато дигиталният часовник е получил силен удар или е бил изпуснат. Цифровият дисплей е много тънък „сандвич” от стъкло, изпълнен с проводима течност. Като тази течност е замърсена или стъклото е напукано, се причинява изтичане на въздух и разтичане на проводимата течност. Това може да бъде много скъп ремонт и в зависимост от стойността на часовника, замяната му може да бъде най-икономичната алтернатива. Цифровите часовници от по-висок клас трябва да бъдат изпратени до сервизния център на производителя.

 

Дигиталния дисплей не показва цифрите и буквите правилно?

 

Изгорели пиксели часовник

 

Контактните клеми, свързващи цифровия дисплей с електрическата верига на часовника, са повредени от удар или контактните точки са корозирали. Това не позволява на секциите да получат необходимото напрежение за активиране на сегмента на дисплея. При по-евтините дигитални часовници ремонтът може да струва колкото самия часовник. Ако клиентът иска часовникът да бъде ремонтиран, той ще трябва да бъде изпратен до сервизния център на производителя. Цифровите часовници от по-висок клас могат да бъдат ремонтирани на разумна цена в сравнение с закупуването на нов часовник, но те също трябва да бъдат изпратени до сервизния център на производителя.

 

Защо стрелките на часовника работят, но цифровият дисплей не (или обратното)?

 

Часовник с двойна зона

 

 Аналогово / цифровите комбинирани часовници притежават два независими механизма. Най-често тези механизми се захранват от две различни батерии. Затова е възможно при изчерпване на живота на батерията на единия механизъм, другият да си работи нормално. Проблемът се решава със смяна на батерията в сервиз.

 

Проблеми с бутоните на корпуса

 

Защо бутоните не се натискат или не се връщат обратно след натискане?

 

Бутони на часовник

 

Бутоните имат стебло, прикрепено към долната им страна, което се придвижва в тръба, разположена вътре в часовника, когато е натиснато. Вътре в часовника малка пружина, която изтласква стъблото обратно, когато бутонът бъде освободен. С течение на времето в тръбата може да се натрупа мръсотия, в резултат на което пружината да не може да възстанови бутона в първоначалното му положение. Пружината най-вероятно ще трябва да бъде заменена в сервиз, за да се реши проблема.

 

Вижте още: Списък с оторизирани часовникари в България

Оставете коментар