Timebox.bg използва “бисквитки“

Часовниците пренасят ли COVID-19?

Публикувано от Timebox Team 20/11/2020 0 Коментари Полезна информация,

Колко дълго COVID-19 може да живее на часовника ви? 

 

Докато случаите на коронавирус продължават да се увеличават ежедневно, решихме че е време да обърнем внимание на чистотата на нашите часовници. 

 

Повече от 64% от българите носят часовник, но знаете ли колко често трябва часовниците да се почистват и колко бактерии могат да пренасят по себе си? Отговорът може да ви изненада!

 

Открихме още, че над четвърт от нас (22%) не почистват часовниците си редовно и над 5% признават, че никога не са ги почиствали. Според Web MD коронавирусът (COVID-19) може да живее на някои повърхности, които докосвате ежедневно. Тези повърхности включват неща като дръжки на вратите, прибори, бижута и разбира се - часовници! 

 

Covid-19 почистване на часовник

 

В нашето последно проучване за това колко точно замърсени могат да бъдат часовниците, взехме 10 различни проби и ги тествахме за аеробни бактерии и мухъл. Открихме че обикновен часовник съдържа над три пъти повече замърсявания от тоалетната чиния и дръжката на казанчето. Заради това ние препоръчваме собствениците на часовници да ги почистват старателно поне веднъж седмично.

 

Многобройни проучвания показват, че коронавирусът може да живее на повърхности в продължение на дни. Може да носите маски и гумени ръкавици, но отделяте ли време за почистване на часовника?

 

Персоналната хигиена е по-важна от всякога и леко забърсване с малко вода не е достатъчно да се отървем от вредните бактерии. Именно затова създадохме основно ръководство за това как правилно да почиствате часовниците си:

 

1. Разкачете корпуса на часовника от каишката.

 

Някои часовници имат бутон, при натискането на който се разкачат от верижките, докато с други може да се наложи използване на специален инструмент, за да бъдат разкачени. А в някои случаи разкачване на патентите въобще не е възможно. Ако това е вашият случай, бъдете много предпазливи със следващите стъпки, за да избегнете повреди по часовника.

 

2. Напълнете купа със сапунена вода

 

Ако имате часовник от неръждаема стомана или пластмаса, използвайте купа със сапунена вода. Ако имате часовник с кожена каишка може да използвате малко количество бял оцет.

 

3. Накиснете верижката

 

Вземете верижката и я накиснете в купата с вода. В зависимост от това колко замърсен е часовникът ви, може да оставите частите накиснати за няколко часа, а ако изглеждат сравнително чисти - 30 минути са достатъчни.

 

4. Изтъркайте замърсяванията

 

Използвайте мека кърпа и внимателно изчистете замърсяванията - мека четка за зъби също би свършила работа. Внимавайте колко силно натискате и не използвайте предмети, които могат да надраскат повърхността.

 

Дезинфекция на часовник

 

5. Изплакнете

 

Изплакнете верижката с чиста вода, за да отмиете сапуна и замърсяванията.

 

6. Почистете корпуса на часовника

 

Използвайте влажна кърпа за да стъклото, лъговете и задния капак на часовника. Ако все още изглежда мръсен, използвайте мека четка за зъби потопена в сапунена вода и изчеткайте с нежни движения. Не потапяйте корпуса във вода освен ако не сте сигурни, че часовникът е водоустойчив.

 

7. Подсушете

 

Подсушете часовника със суха микрофибърна кърпа и оставете да попие водата и да съхне няколко часа. Не използвайте сешоар!

 

8. Сглобете компонентите

 

След като изсъхнат, сглобете частите на часовника, като внимавайте да не надраскате корпуса, докато монтирате патента(колчето) към корпуса.

 

Колкото точно са мръсни ръчните часовници?

 

Замърсяване ръчен часовник

 

Нашето проучване показа, че обикновен часовник е 3 пъти по-мръсен от тоалетна чиния. Смарт часовниците са най-големите виновници и замърсяванията по тях достигат до 8 пъти в сравнение с тоалетната чиния. Часовници от силикон или с кожени каишки задържат повече мръсотия, в сравнение с тези изработени от метал и керамика.

 

Въпреки това, ако спазвате нашите съвети и почиствате часовниците си веднъж седмично, вярвяме че няма да имате проблеми в бъдеще.

 

Бъдете здрави!

Оставете коментар