Timebox.bg използва “бисквитки“

Видове механизми при часовниците

Публикувано от Паула 30/10/2018 0 Коментари

Най-важната част на всеки часовник е неговият механизъм. Често го асоциират със сърцето на човека и наричат механизма сърце на часовника. Наистина механизмът е тази част, която кара часовника да работи, както сърцето задвижва човешкото тяло. Това му определя първостепенното място сред всички други части на часовника и според вида механизъм се определят видовете часовници.

Като цяло според механизма си часовниците се делят на механични и кварцови. Основната разлика между тях е в начина на задвижване.

 

Механични часовници

 

mehanichen-chasovnik

 

Механичните часовници се задвижват от прецизен механизъм, наречен калибър. Той мести стрелките и захранва останалите функции. Калибърът е задвижван от основната си пружинка, която се навива механично. Пружината по своята същност е тънка пластинка, извита като спирала. При навиване тя се затяга, а с времето се отпуска постепенно. С енергията си тя задвижва следващия детайл и така се създава сложен механизъм, в който при трептенията на елементите му напред и назад се задвижват стрелките. Те отброяват часовете, минутите и секундите в едно денонощие.

 

Предимства и недостатъци на механичните часовници

 

Основното им предимство е, че не се нуждаят от батерии, навиват се на ръка и затова на практика са вечни. Механизмът им се движи плавно и силното тиктакане на кварцовите при тях не съществува. Като недостатък може да се изтъкне влиянието им от околната среда. Освен това са по-скъпи.

 

Механичните часовници също се делят на два вида: ръчно навити или с автоматично навиване. Могат да се намерят и часовници, комбиниращи посочените видове - автоматичен часовник, който може да се навива на ръка.

 

Механични часовници, навивани ръчно, наричани само Механични.

 

Тези часовници се навиват на ръка с помощта на коронката, затягаща главната пружина, а при нейното отпускане с течение на определено време се осъществява движението на целия механизъм. Красотата на този вид часовници е в самото навиване, превърнато в ритуал, който връща магията на часовниковия механизъм. Този тип часовници се предават в семействата на всяко следващо поколение като семейна ценност и имат висока антикварна стойност.

 

Механични часовници, навивани автоматично, наричани само Автоматик

 

При тези часовници главната пружинка се навива автоматично с помощта на кинетичната енергия, действаща благодарение на движенията на китката, докато часовникът е на ръката. За да се създадат условия за продължителен живот на механизмите, се използват скъпоценни камъни, най-често синтетични рубини. Те намаляват износването на тези метални части, които при работа се получава триене между тях.

 

Кварцови часовници

 

quartz-mehanizym-casio

 

Часовниците с кварцов механизъм се задвижват с помощта на малък кварцов кристал, с форма наподобяваща вилица. Кристалът трепти точно 32 768 пъти в секунда. Получавайки електричество от батерия, механизмът преобразува вибрациите в пулсации, които местят часовниковите стрелки. Поради това, че при кварцовите часовници механизмите получават електрически импулси за задвижване на стрелките, те издават този познат на всеки тиктакащ звук.

 

Предимства и недостатъци на кварцовите часовници

 

Основно предимство на кварцовите часовници е, че са много точни, с времето рядко добавят или губят няколко секунди. Това се дължи на същността на кварцовия кристал, който е по-стабилен и издръжлив от механичния.Тъй като имат по-малко части, кварцовите часовници не се влияят от околната среда. Подходящи за екстремни условия на експлоатация. Напълно достъпни са ценово и нямат нужда от навиване или специална поддръжка.

 

Недостатъците им се състоят в това, че батерията се износва и се нуждае от смяна. Тъй като не се движат плавно, а насечено, се чува характерния звук при тиктакане, който пречи при съсредоточаване. Те нямат собствен характер и романтичен дух, както механичните. Вариант на кварцовите часовници са соларните, които се зареждат от енергията на слънцето. Например марките Seiko, Emporio Armani и Hugo Boss предлагат такива модели.

 

По какво се различават механичен от кварцов часовник?

 

Стрелките на механичния часовник се движат равномерно, а на кварцовия рязко и отсечено. Звукът на работещия кварцов часовник е силен и ясно доловим. Механизмите на часовниците са изява на фино майсторство и най-висша степен на усет към детайла. Те вдъхват душа на часовника като го карат да заработи.

Оставете коментар