Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на „бисквитки“

Нива на водоустойчивост

Водоустойчивостта на часовниците не може да се класифицира като строго определено понятие. Тестовете, които се използват за тази цел, се правят в лабораторни условия, в статични положения, което се различава коренно от използването им във всекидневието като при енергично плуване или скокове във вода, когато моментното налягане може да превиши многократно посоченото за часовника ниво на водоустойчивост и да наруши херметичността му.


Степени на водоустойчивост:


  • 3 BAR (3ATM или 30M) - това е най-ниската степен на водонепромокаемост. Часовници от този тип могат да издържат единствено и само на случайно напръскване и попадане на водни пръски върху повърхността му, НЕ СА подходящи за къпане или плуване.
  • 5 BAR (5ATM или 50M) - с тази степен на водоустойчивост часовниците могат да се използват при душ и къпане. Трябва да се внимава с налягането, на което е подложен часовника, като се има предвид горепосочените максимални граници.
  • 10 BAR (10ATM или 100M) -тази степен на водоустойчивост позволява използването на часовниците при къпане и плуване.
  • 20 BAR (20ATM или 200M) - с тази степен на водоустойчивост часовниците са подходящи за любителите на водолазното гмуркане. Притежават допълнителна изолация и завинтване на коронката, което помага за голямата устойчивост на налягане.