Технически проблеми при часовниците

Публикувано от Timebox Team 20/03/2021 0 Коментари Полезна информация,

Кварцовите часовници, макар и не толкова деликатни, колкото механичните, също изискват периодично обслужване. Днес ще разгледаме най-често срещаните въпроси за механизмите на кварцовите и автоматичните часовници като спиране, изоставане, избързване, изтощена батерия, профилактика и други.

 

Обслужване на кварцови часовници

 

Проблеми с кварцовите часовници

 

Часовникът спря да работи, какво трябва да направя?

 

Смяна на батерия на ръчен часовник

 

Първата стъпка е да се провери дали батерията е изтощена. Повечето часовници са проектирани да издържат около 2 години. Някои кварцови часовници обаче са проектирани да имат удължен живот на батерията, който може да продължи до 3 или повече години. (Повечето от тези часовници нямат секундарна стрелка). Квалифициран часовникар трябва провери батерията и състоянието на клемите.

 

Защо секундарната стрелка цъка на едно място и часовникът не работи?

 

Защо секундарната стрелка не се движи

 

Това може да означава, че часовникът няма мощност да задвижва секундарната стрелка. В най-добрия вариант е сигнал за изтощена батерия. В по-лошия сценарий е възможно да се наложи основен ремонт на зъбното колело на секундарната стрелка.

 

Прочетете още: Защо часовниците изостават?

 

Защо часовникът работи точно, когато не го нося, но спира, когато го сложа на ръката си?

 

 

Часовникът спира да работи, когато се носи на ръката

 

Това е често срещан проблем и може да се дължи на дефект в електрониката. Един от факторите, причиняващи това, може да бъде обяснен с помощта на принципите на физиката. При досег с кожата, температурата на корпуса на часовника се повишава и причинява разширяване на метала. Ако електронната платка има лош контакт, температурната промяна оказва влияние и причинява прекъсвания. При сваляне на часовника, корпусът възвръща нормалната стайна температура и всички контактни точки и вериги започват да функционират правилно. Необходима е диагностика и ремонт в оторизиран сервиз.

 

Защо часовникът винаги спира в полунощ?

 

Проблем със смяната на дата на часовник

 

Часовникът най-вероятно спира поради проблем с механизма на датника, понеже в полунощ се извършва автоматичната смяна на датата. Трябва да бъде проверен в сервиз.

 

Датата на часовника се сменя по обяд, вместо в полунощ?

 

Датата на часовника се сменя в обяд, вместо в полунощ

 

Можете бързо да решите проблема, като дръпнете коронката в крайно положение и превъртите стрелките с 12 часа напред. Така вместо в 12:00ч на обяд, датата ще се сменя в 12:00ч полунощ.

 

Стрелката на хронографа не се връща на позиция 0 при нулиране?

 

Разместена стрелка на хронограф

 

В зависимост от вида на механизма, това може да бъде настроено много лесно без да се отваря часовника за ремонт. Просто посетете квалифициран часовникар, за да се направи необходимата корекция или проверете за видеа с инструкции в Youtube, ако знаете кода на механизма на вашия часовник.

 

Проблеми с батерията на кварцов часовник

 

Защо като използвам функцията хронограф, батерията се изчерпва бързо?

 

Защо хронографа изчерпва батерията на часовник

 

Честото използване на функцията хронограф и постоянното му активиране значително ще съкрати живота на батерията, понеже е необходима повече мощност на механизма, когато се активират всички функции. Не е препоръчително да пускате функцията хронограф/хронометър непрекъснато. Всъщност някои електронни хронографи/хронометри спират да работят автоматично, ако бъдат оставени активирани за по-продължителен период от време. За да спестите енергия от батерията, най-добре е да спрете функцията хронограф, когато нямате нужда от нея.

 

Трябва ли да се сменя батерията профилактично, преди да се изтощи?

 

Тест на батерия на часовник

 

Тъй като много от днешните кварцови часовници имат индикатор за изтичане на живота (EOL - End Of Life), не е препоръчително да сменяте батерията, докато не е абсолютно необходимо. Отварянето на корпуса представлява възможност за нараняване на фабричните уплътнения, което води до допълнителни разходи като извършване на проверка за водоустойчивост.

 

Прочетете още: 7 съвета за удължаване на живота на часовниците

 

Колко време издържа една батерия?

 

Живот на батерията

 

Това зависи от възрастта на часовника и вида / броя на функциите (като хронографски приложения на хронометъра, аларми и т.н.). Батерията трябва да издържи поне 1 година при аналоговите и цифровите часовници.

 

Аларматазвукът на часовника не работи след смяната на батерията?

 

Алармата на часовника не работи

 

Няколко фактора могат да причинят този проблем. Най-честото обяснение е, че контактната пружина на алармата не е в правилното положение и не докосва задния капак. Друга възможна причина може да бъде неправилно поставен или разместен механизъм в корпуса или да има проблем с контактната плоча на алармата. Обикновено часовникът трябва да бъде изпратен в сервиз.

 

Проблеми с автоматичните часовници

 

Изпуснах часовника си на земята и спря да работи?

 

Неработещ механизъм

 

 

Когато часовникът падне на земята, внезапният удар може да доведе до счупване на оста на едно или повече колела. Най-често се счупва балансиращата щанга или оста на колелото, която издава шума от тик-так. Решението е ремонт в оторизиран сервиз.

 

Защо часовникът ми изостава когато го нося?

 

Изоставане при автоматичните часовници

 

Автоматичните часовници първо трябва да се навиват, за да стартира работата на механизма. Това се извършва чрез ръчно навиване на короната или чрез носене на часовника за достатъчно време, за да се навие основната пружина от движението на ръката. Когато се носят редовно, повечето автоматични часовници функционират нормално и работят около 36 часа след свалянето от китката. Ако часовникът е напълно навит и все още изостава, това е индикатор, че е нужна поддръжка. Повечето производители на автоматични часовници препоръчват профилактика на всеки 4 до 5 години, в зависимост от степента на употреба.

 

Автоматичният ми часовник спира да работи, след като го сваля от ръката си?

 

Часовникът спира, когато не се носи

 

Това е типично явление при автоматичните часовници и може да е индикатор за няколко проблема. Автоматичният или самонавиващ се часовник изисква известно физическо движение на китката, за да се навива напълно. Ако човекът не е достатъчно активен през деня, часовникът не натрупва достатъчно мощност за работа, понеже ротора не навива пружината. В по-редки случаи може да се окаже, че навиващата пружина е износена, което обикновено се случва 4-5 години след закупуването. Това се коригира чрез подмяна на навиващата пружина и извършване на цялостна профилактика.

 

Защо автоматичния часовник изостава?

 

Защо автоматичния часовник изостава

 

Часовникът е фино настроена мини-машина. Подобно на автомобилния двигател, смазките трябва да се сменят периодично, обикновено на всеки 3-5 години, за да се поддържа оптимална точност. Рутинната профилактика при часовникар ще реши проблема.

 

Защо автоматичния часовник избързва?

 

Избързване при автоматичните часовници

 

Това може да е поради няколко причини. С течение на времето вътрешните лубриканти в часовника могат да се стекат към космената пружина и да я накарат да прилепне към други метални части. Може също да е причинено от изпускане на часовника, като в този случай космената пружина може да е разместена. Също е вероятно часовникът да е бил изложен на силно магнитно поле и да е намагнетизиран. Решението е ремонт при добър часовникар.

 

Защо когато навивам часовника си ръчно, не усещам съпротивление?

 

Навиване на часовник

 

Това се случва при часовниците с функция за ръчно навиване и показва, че основната пружина е счупена. Механизмът има стопер, който създава съпротивление при навиване, за да ви предупреди, когато механизмът е навит напълно. Главната пружина трябва да бъде сменена от квалифициран часовникар.

 

Проблеми с дигиталният(цифров) дисплей на часовника

 

Зашо стъклото на часовника се замъглява отвътре?

 

Замъгляване на стъкло

 

Вътрешните силиконови уплътнения, които правят часовника водоустойчив, може да се нуждаят от подмяна или часовникът може да е бил изложен на влага, докато короната не е била прибрана правилно. При някои модели коронката е на винт.  Уплътненията на коронката, стъклото и задния капак трябва да бъдат заменени с нови. Часовникът трябва да се подсуши възможно най-скоро, понеже в противен случай може да корозират вътрешните компоненти. След смяна на уплътненията се тества в барокамера. Важно е притежателите на водоустойчиви часовници да са наясно, че водоустойчивостта не е постоянна характеристика и изисква да се поддържа чрез редовно периодично обслужване.

 

Дисплея на дигиталния ми часовник потъмня и цифрите не се разчитат?

 

Дефект с дигитален дисплей на часовник

 

Това обикновено се случва, когато дигиталният часовник е получил силен удар или е бил изпуснат. Цифровият дисплей е много тънък „сандвич” от стъкло, изпълнен с проводима течност. Като тази течност е замърсена или стъклото е напукано, се причинява изтичане на въздух и разтичане на проводимата течност. Това може да бъде много скъп ремонт и в зависимост от стойността на часовника, замяната му може да бъде най-икономичната алтернатива. Цифровите часовници от по-висок клас трябва да бъдат изпратени до сервизния център на производителя.

 

Дигиталния дисплей не показва цифрите и буквите правилно?

 

Изгорели пиксели часовник

 

Контактните клеми, свързващи цифровия дисплей с електрическата верига на часовника, са повредени от удар или контактните точки са корозирали. Това не позволява на секциите да получат необходимото напрежение за активиране на сегмента на дисплея. При по-евтините дигитални часовници ремонтът може да струва колкото самия часовник. Ако клиентът иска часовникът да бъде ремонтиран, той ще трябва да бъде изпратен до сервизния център на производителя. Цифровите часовници от по-висок клас могат да бъдат ремонтирани на разумна цена в сравнение с закупуването на нов часовник, но те също трябва да бъдат изпратени до сервизния център на производителя.

 

Защо стрелките на часовника работят, но цифровият дисплей не (или обратното)?

 

Часовник с двойна зона

 

 Аналогово / цифровите комбинирани часовници притежават два независими механизма. Най-често тези механизми се захранват от две различни батерии. Затова е възможно при изчерпване на живота на батерията на единия механизъм, другият да си работи нормално. Проблемът се решава със смяна на батерията в сервиз.

 

Проблеми с бутоните на корпуса

 

Защо бутоните не се натискат или не се връщат обратно след натискане?

 

Бутони на часовник

 

Бутоните имат стебло, прикрепено към долната им страна, което се придвижва в тръба, разположена вътре в часовника, когато е натиснато. Вътре в часовника малка пружина, която изтласква стъблото обратно, когато бутонът бъде освободен. С течение на времето в тръбата може да се натрупа мръсотия, в резултат на което пружината да не може да възстанови бутона в първоначалното му положение. Пружината най-вероятно ще трябва да бъде заменена в сервиз, за да се реши проблема.

 

 

Вижте още: Списък с оторизирани часовникари в България

Оставете коментар