Степени на водоустойчивост при часовниците

Публикувано от Timebox Team 04/05/2019 1 Коментари Полезна информация,

Един от най-важните критерии при избор на часовник е неговата водоустойчивост. Способността на часовника да не пропуска вода е еднакво важна както за дамите, така и за мъжете. Ако се превиши нивото на водоустойчивост ,часовникът ви може да се разхерметизира. Върху степента на водоустойчивост може да влияе и остаряването на уплътненията, както и неволен удар на короната или бутоните за настройка. Затова е важно всеки купувач, който си поставя за цел да има изискан и качествен часовник, да може да разбира и да си разтълкува значението на числата, обозначаващи устойчивостта на вода на избраната марка.

 

chasovnici za pluvane

 

Терминологията, свързана с понятието водоустойчивост на часовника

 

Когато видим означението „водоустойчив” или waterproof, трябва да сме наясно, че това не е валидно при всички случаи. Дори Федералната търговска комисия на САЩ не задължава производителите да отбелязват,  че продуктите им са водоустойчиви.

Понятието е въведено повече, за да се избегнат разлики в тълкуването на термина. Стандартът ISO определя степени на устойчивост на вода след проведени изпитания. Изпробвани са промените в температурата, дълбочина, налягане на въздуха и водата При моделите, които са предназначени за гмуркачи, проверка е правена за устойчивост на солена вода, както и на много високо налягане.

 

stepeni vodoustoychivost chasovnik

 

Изводите са ,че не може да се приеме някаква единица за универсалност. Затова при означението за водоустойчивост се срещат цифри в метри, височина на воден стълб, на налягане в атмосфери и в БАР. Налягането е причината за проникване на вода във вътрешността на часовника. С оглед на това системите за защита на часовниковите механизми непрекъснато се усъвършенстват. Най-големи са заслугите в това отношение на коронката за завинтване на модела Oyster на известния бранд Rolex. Към водоустойчивостта отношение имат и ринговете за уплътняване от гума или тефлон, течността, която се нанася върху корпуса и се втвърдява там, капачката за завинтване, клапана за налягането и други. Комбинирайки ги, производителите постигат добри резултати за защитата на часовника.

 

Тестване на часовниците за водоустойчивост

 

Тестовете на часовниците преминават през три етапа.

  • Сух тест - измерва дебелината на корпуса, когато налягането се повиши. Това става със специален уред.
  • Сухо-мокър тест - започва със сух тест и продължава с поставяне във вода. Тестът се смята за успешен, когато корпусът не изпуска нито едно балонче.
  • Мокър тест - в камера за компресия, която е пълна с вода, постепенно се увеличава налягането. Прави се и допълнително изпитание като загрятият корпус на часовника се накапва с леденостудена вода по стъклото.

Това са тестове ,които се правят в лаборатория, но те не съвпадат с ежедневните  обстоятелства.

 

Нашият съвет: При избора на часовника нека Ви води изискването той да е по-устойчив поне на една степен по-високо, отколкото смятате, че ще бъде Вашият престой под водата.

 

chasovnik za pluvane

 

Няма часовник, който гарантирано да Ви осигури абсолютна устойчивост на вода до края на експлоатацията му. Трябва да се следват някои основни правила.

  • Когато се наложи да се отвори корпуса на часовника трябва да проведе и тест, проверка под налягане
  • Във водата не бива да се манипулират коронката или бутоните за настройка
  • Трябва да се държи сметка за промяна на температурата на водата и влажността по стъклото
  • Ако часовникът престои в солена вода, трябва да се измие после под чиста течаща вода
  • Часовникът трябва да се пази от травматични удари или падане върху твърди повърхнини
  • Часовникът трябва да се пази от досег с всякакви химикали

 

Да се придобие навикът да се грижим правилно за своята инвестиция в часовник, е гаранция, че ще ни служи дълго и ще ни се отплати с точност, на каквато само този уред за измерване на времето е способен.

 

 

Разгледайте нашите предложения за водоустойчиви часовници, като посетите тази страница.

1 Коментари

Цветан:
16/08/2021, 03:41:12 PM
Отговор

Здравейте, търся водоустойчив часовник, който да може да измерва температурата на водата. Благодаря ви.

Оставете коментар