5 правила при съчетаване на мъжки часовник с костюм (2021)

Публикувано от Timebox Team 12/01/2021 0 Коментари Мъжки часовници,

Независимо дали спортувате или сте на официална бизнес среща, трябва да следвате няколко основни правила, за да съчетаете правилно вашия аутфит за безупречен външен вид.

 

Представете си мъж на официално вечерно събитие с костюм и черна вратовръзка.

 

Той излъчва уравновесеност, стил и мъжественост, която грабва вниманието на всички.

 

Той небрежно завърта китката си, за да провери часа ...  и изведнъж виждате часовник на Casio с калкулатор и гумена каишка ...

 

Провал!!

 

Това е силата на ръчния часовник, господа - той може или да провали, или да изгради вашия имидж!

 

Тъй като мъжете носят по-малко на брой аксесоари, часовникът е израз на тяхната личност. Най-добрите ръчни часовници са прости, универсални, изтънчени и класически.

 

Повечето мъже предпочитат да притежават повече от един часовник, за да могат да носят подходящия часовник, който да допълва облеклото им.

 

Стилът на часовника трябва да съответства на официалността на вашето облекло.

 

Таблица за стиловете мъжки часовници

 

Последните разработки в технологиите позволиха на производителите на часовници да изработят модерни  джаджи, които са далеч по-напреднали от обикновените часовници. С тях можете да осъществявате повиквания, да проследявате вашите GPS координати и да проверявате календара си.

 

Като оставим смарт часовниците извън уравнението, остават пет основни категории часовници, които повечето мъже притежават

 

5 основни стила при мъжките часовници:

 

1. Елегантни часовници 

 

Часовник с изчистен бял или черен циферблат, без допълнителни функционалности. Притежава черна или кафява кожена каишка в официален стил. Притежават часова, минутна и секундна стрелка и в някои случай прозорче за датник. Характерни размери на корпуса от 38 до 43мм.

 

2. Дайвър часовници

 

Наричани още водолазни часовници, те първоначално са били носени като работни часовници. Проектирани за гмуркане, тези часовници се отличават с минимална водоустойчивост до 100 метра. Не се вдъхновявайте от филмите за Джеймс Бонд да носите дайвърски часовник, когато сте с папионка. Това е еквивалентно на носенето на костюм с работни ботуши. Много често притежават датник с лупа за увеличаване на числото. Въртящият се бейзел също е характерна част, както и луминесцентните стрелки, светещи в тъмното.

 

3. Хронографски часовници 

 

Не е точния часовник за съчетаване с костюм, но може да изглежда доста елегантен, особено при по-скъпите марки. Часовниците с хронограф има спорна визия, издръжливи, елегантни и изработени от висококачествени композити. Най-често имат и допълнителни функционалности като тахометър за измерване на скорост, датник, хронометър и др.

 

4. Пилотски или авиаторски часовници 

 

Предлагайки опростен дизайн на циферблата и доста голям (над 45 мм) диаметър на корпуса, тези часовници са направени да бъдат точни и лесни за четене. Първоначално проектирани за носене върху яке на пилот - те притежават голяма корона, която може да се навива, докато носите ръкавици.

 

5. Полеви или НАТО часовници 

 

Използвани най-активно по време на Първата световна война, те са многофункционални и достатъчно здрави за активна работа. Опростеният дизайн подобрява четливостта на цифрите. Обикновено тези часовници са с умерен размер, с бели или зелени цифри, с черен циферблат и работят с механизъм за ръчно навиване.

 

Не забравяйте, че часовниците се правят с конкретна цел. Избягвайте често срещаните модни гафове, като съчетаете стила на часовника си с официалността на случая.

 

Emporio Armani мъжки часовници колекция

 

5 нива на формалност при мъжкото облекло

 

1. Строг бизнес стил 

 

Смокинг или костюм с черна или бяла вратовръзка. При такива събития изчистения дизайн е от ключово значение. Исторически погледнато - би било счетено за грубо, ако на такова събитие погледнете към часовника си. Съчетаването на елегантен часовник с черна кожена каишка със смокинг в класически стил ще заглуши всякакви възражения от консервативни наблюдатели.

 

2. Официален бизнес стил 

 

За бизнес срещи ви трябва часовник с изчистен и тънък циферблат в класически стил часовник с ограничени или никакви прибори. Тъмният консервативен костюм се съчетава най-добре с класически часовник или дайвърски часовник с метална верижка.

 

3. Свободен бизнес стил

 

Костюм в светъл цвят без вратовръзка се допълва най-добре с хронометър от висок клас, пилотски или дори интелигентен смарт часовник с текстилна НАТО каишка

 

4. Ежедневен стил 

 

Ако часовникът има метална верижка, той се счита за по-малко официален. Металната верижка обикновено е подходяща за ежедневно облекло, докато кожената каишка е подходяща за малко по-официални цели. Всяка от категориите часовници може да се носи с комбинация от дънки, риза или тениска с яка. Дигиталните часовници трябва да се носят само с ежедневни дрехи или спортни дрехи за тренировки.

 

5. Спортен стил 

 

За дейности, които включват активни физически движения, като спорт, официалният часовник би бил неподходящ. За такива събития препоръчваме спортни часовници с гумена или текстилна каишка, понеже кожената каишка може да причини неприятни миризми при изпотяване, а металната верижка „прищипва” космите по ръката.

 

 

Неписаните правила при съчетаване на часовник с мъжко облекло

 

Цветът на каишката на часовника, обувките и колана трябва да съвпадат!

 

  • Черна каишка се носи с черен колан и черни обувки, като това правило важи и за другите цветове без изключения!
  • Не носете черен часовник с кафяви обувки. Или кафява каишка с черни обувки.
  • Ако часовникът е със златиста или сребърна верижка, то може да се комбинира със всеки цвят.
  • Часовник с гумена каишка се носи само при ежедневни дейности или спортуване.

 

Съчетайте металните аксесоари правилно

 

  • Металният корпус на часовника трябва да допълва металните акценти на другите ви аксесоари. Корпусът може да бъде кръгъл, квадрат, правоъгълник, кръг и многоъгълник. Покритието на корпуса може да бъде матово, полирано, оцветено или инкрустирано с кристали.
  • Металите, използвани за изработката на касата, включват стомана, злато, сребро, платина и титан.
  • Часовник от розово злато може да се носи със златна катарама за колан - цветовете са достатъчно сходни.
  • Ако корпусът на часовника е в черен цвят, успешно може да се комбинира със злато или сребро.
  • Другите аксесоари, на които ще трябва да обърнете внимание, включват ръкавели, пръстени, гривни катарами за обувки, катарами на страничните регулатори на панталона и всякакви други бижута на вашето облекло.
  • Сребърните часовници съвпадат най-добре с обувки в черни, сиви, сребърни и сини нюанси. Златните часовници се съчетават с кафяви, бежови, тен и други земни тонове.

 

За най-добър ефект изберете и часовник според вашия размер. Часовниците трябва да са пропорционални на тялото ви. Слабите мъже могат да носят тънки часовници, докато по-едрите момчета трябва да носят часовници с по-масивни и плътни размери.

 

Оставете коментар