Как се Полира Стъкло на Часовник?

Публикувано от Timebox 29/10/2021 0 Коментари Полезна информация,

За любителите на часовници драскотините по стъклото на часовника са опустошителна гледка. Усещането може да бъде още по-лошо, ако драскотината се появи на нов часовник.

 

Но преди да изпратите повредения си часовник обратно за подмяна на стъклото, може да помислите и за "DIY домашно лекарство". Първо трябва да определите типа стъкло, който е надраскан - дали е акрилно, минерално или сапфирено.

 

Polywatch абразивна паста за полиране на стъкло на часовник

Timebox.bg препоръчва абразивна паста Polywatch за полиране на стъкло на часовник

 

Акрилно стъкло

 

Акрилното стъкло се нарича често „плексиглас” или „перспекс”. То е стабилна, устойчива на UV-лъчение, прозрачна пластмаса. Най-лесен за полиране.

 

Минералното стъкло

 

е създадено, чрез процес на топене, който включва стъкло и втвърдяващи се минерали - процес, който създава материал седем пъти по-твърд от акрила и много по-устойчив на надраскване и удари. Всичко това е добре, но за съжаление тази твърдост поражда много трудности, когато става въпрос за нейното полиране.

 

Много производители на часовници просто препоръчват подмяна при надраскано минерално стъкло, тъй като цената му е незначителна в сравнение с цената на труда и частите, които ще вложите ако решите да го полирате сами.

 

 

Сапфирният кристал

 

се използва от производителите на часовници от висок клас. Сапфирът получава 9 от 10 точки по скалата на Моос за твърдостта на минералите, точно под диаманта, което го прави по-устойчив на надраскване от минералното стъкло. Със своите страхотни възможности сапфирът е дефицитна стока и идва на доста над номиналната цена.

 

В зависимост от вида на часовника, който притежавате или къде обикновено ходите за поправката и поддръжката му – замяната на сапфирен кристал може да излезе между 75 и 250 лева. 

 

Процес по полиране на стъкло

 

Преди да се гмурнете в процеса на полиране, обърнете внимание: полирпастата се справя най-добре при по-плитки драскотини. Поправянето на дълбоки драскотини е много по-трудоемко и може да се окажете с вдлъбнато стъкло.

 

Стъпка 1: Облепете корпуса на часовника си

 

Защитете корпуса на часовника си от полиращата паста с хартиено тиксо, по същия начин, по който бихте защитили дървената облицовка, когато боядисвате стая.

 

Стъпка 2: Започнете да полирате

 

Нанесете малко количество от 30µ паста върху драскотината, като я обработвате с твърди кръгови движения с кърпата. След няколко минути ще започнете да виждате как драскотината изчезва.

 

Стъпка 3: Продължете да полирате

 

След като драскотината изчезне, избършете излишната паста и нанесете 25µ паста. Изберете нова, чиста част на кърпата, с която работите и започнете със същите кръгови движения да обработвате мястото.

 

Тази ултра фина паста ще придаде на Вашия кристал, подобното на стъкло покритие, което някога е имал. Когато сте удовлетворени от изчезването на драскотината – избършете излишната паста и огледайте повърхността.

 

Стъпка 4: Повторете, ако е необходимо

 

Ако драскотината остане, изплакнете и повторете стъпка втора и трета. Ако изчезне - изплакнете и избършете остатъците от пръстови отпечатъци с кърпа за часовник.

 

Успех!