Как се полира стъкло на часовник?

Публикувано от Timebox Team 29/10/2021 0 Коментари Полезна информация,

За любителите на часовници новата драскотина по иначе безупречното стъкло на часовника е опустошителна гледка. Усещането може да бъде още по-лошо, ако драскотина се появи на нов часовник, или на такъв, който току-що сме взели от сервиз.

 

Но преди да изпратите повредения си часовник обратно за подмяна на стъклото, може да помислите за "домашно лекарство". Първо трябва да определите какво точно може да бъде направено, което зависи от типа стъкло, който е надраскан.

 

Polywatch абразивна паста за полиране на стъкло на часовник

Timebox.bg препоръчва абразивна паста Polywatch за полиране на стъкло на часовник

 

Минералното стъкло

 

е създадено, чрез процес на топене, който включва стъкло и втвърдяващи се минерали - процес, който създава материал седем пъти по-твърд от акрила и много по-устойчив на надраскване и удари. Всичко това е добре, но за съжаление тази твърдост поражда много трудности, когато става въпрос за нейното полиране.

 

Много производители на часовници просто препоръчват подмяна при надраскано минерално стъкло, тъй като цената му е незначителна в сравнение с цената на труда и частите, които ще вложите ако решите да го полирате сами.

 

Сапфирният кристал

 

се използва от производителите на часовници от висок клас. Сапфирът получава 9 от 10 точки по скалата на Моос за твърдостта на минералите, точно под диаманта, което го прави по-устойчив на надраскване от минералното стъкло. Със своите страхотни възможности сапфирът е дефицитна стока и идва на доста над номиналната цена.

 

В зависимост от вида на часовника, който притежавате или къде обикновено ходите за поправката и поддръжката му – замяната на сапфирен кристал може да излезе между 75 и 250 лева. Малко проучвания и с полагане на повече физически усилия можете да възстановите кристала на часовника Ви за по-малко от 30 долара.

 

Въпреки, че сапфирът е по-твърд от минералното стъкло, допълнителните усилия си заслужават. Но преди да се гмурнете в процеса на полиране на сапфир, обърнете внимание: полирпастата може да се използва само на кристали с вътрешно антирефлексно покритие.

 

Освен това трябва да се спомене, че това полиране се справя най-добре при по-плитки драскотини. Поправянето на дълбоки драскотини е много по-трудоемко и може да се окажете с вдлъбат кристал.

 

Стъпка 1: Облепете корпуса на часовника си

 

Защитете касата на часовника си от диамантената полираща паста с хартиено тиксо, по същия начин, по който бихте защитили дървената облицовка, когато боядисвате стая.

 

Стъпка 2: Започнете да полирате

 

Нанесете малко количество от 30µ паста върху драскотината, като я обработвате с твърди кръгови движения с кърпата. След няколко минути ще започнете да виждате как драскотината изчезва.

 

Стъпка 3: Продължете да полирате

 

След като драскотината изчезне, избършете излишната паста и нанесете 25µ паста. Изберете нова, чиста част на кърпата, с която работите и започнете със същите кръгови движения да обработвате мястото.

 

Тази ултра фина паста ще придаде на Вашия кристал, подобното на стъкло покритие, което някога е имал.Когато сте удовлетворени от изчезването на драскотината – избършете излишната паста и огледайте повърхността.

 

Стъпка 4: Повторете, ако е необходимо

 

Ако драскотината остане, изплакнете и повторете стъпка втора и трета. Ако изчезне - изплакнете и избършете остатъците от пръстови отпечатъци с кърпа за часовник.

 

Успех!

 

Оставете коментар