Най-добрите Италиански Марки Часовници (ТОП 20)

Публикувано от Timebox 08/05/2023 0 Коментари Полезна информация,

Италия е дом на някои от любимите ни храни: пици, спагети, нутела. Оттук тръгват и известните луксозни марки - Ferrari, Lamborghini, Ducati, Fiat, Gucci, Prada, Armani, Versace и др. Италия се смята и за световна столица на дизайна и модата, както и за страна с много обекти на културното наследство. Не е чудно защо Италия е любима дестинация сред туристите. 

 

Най-добрите италиански марки часовници

 

Що се отнася до часовникарството, Италия също има дълбоко вкоренени традиции в дизайна, а близостта с Швейцария също е допринесла за успеха на Италия в часовникарската индустрия. Няколко луксозни и висококачествени марки часовници са създадени в тази страна. Някои от тях са придобили световна репутация, която е привлякла инвеститори от големи швейцарски компании за часовници.

 

Anonimo

 

Федерико Масачези създава Anonimo през 1997 г. с намерението да отдаде почит на часовникарските традиции на Флоренция. Неговата визия е да проектира и създава механични часовници, които са красиви по форма и функция. Това, което помага на Anonimo да навлезе с лекота в часовникарската индустрия на Италия, е преместването на Panerai в Швейцария. Когато последната напуска, Масачези закупува производствените мощности на Panerai и наема часовникарите и̒, които остават във Флоренция. Anonimo лесно се превежда като "анонимен". Подобно име отразява мотото на компанията: "часовниците не са за нас, те са за индивида, който ги носи, и са свидетелство и израз на личността на притежателя".

 

През 2009 г. ръководството на Anonimo е поето от европейски инвеститори, но централата на компанията остава във Флоренция. Тогава тази промяна донесе и съчета елегантността на италианските часовникарски традиции и съвършенството на швейцарското часовникарство. Сега Anonimo се разраства до международен мащаб. Марката е известна със своите елегантни, но фино изработени и издръжливи часовници - някои от тях дори преминават военните стандарти. Понастоящем Anonimo предлага три колекции - Militare, Nautilo и Epurato.

 

Anonimo wacthes

 

Breil Milano

 

Breil Milano или Breil е италианска компания за луксозни стоки, която предлага бижута, очила, парфюми, кожени аксесоари и, разбира се, часовници. Иноченте Бинда я основава през 1939 г. в Милано, Италия. Понастоящем тя все още е семейна собственост в рамките на Binda Group. Марката пуска първия си ръчен часовник през 1942 г. Тя се фокусира основно върху естетиката и брандирането на своите часовници, а не върху изработката и традициите в часовникарството. Независимо от това, Breil сега предлага много часовници за мъже, въпреки че има и разнообразие от дамски часовници.

 

Bulgari

 

Bulgari е една от най-старите и може най-разпознаваеми марки в света. Нейната търговска марка обикновено се изписва като BVLGARI, което произлиза от фамилното име на основателя на компанията - Сотириос Вулгарис. Започва като скромна бижутерска къща в Италия през далечната 1884 г. и съчетава елементите на древните римляни и гърци. За първи път обаче компанията проектира първия си часовник през 1940 г. Това е бил часовник Serpenti, който се увива около китката, а циферблата е във формата на змийска глава. Този дизайн прераства в една от уникалните колекции на Bulgari, която съществува и до днес.

 

Емблематичният мотив на часовниците е надписът BVLGARI около безела. Древна римска монета е вдъхновила този дизайн и затова първоначално е било изписано BVLGARI ROMA. Bulgari проектира, произвежда и пуска на пазара и други забележителни колекции часовници, като Octo, който се отличава с осмоъгълен безел и циферблат, и Grande Complications, който се отличава с механизъм с турбийон и др. През 2011 г. тази луксозна марка е придобита от френската група LVMH.

 

Часовници Bulgari

 

CT Scuderia

 

CT Scuderia е друга италианска компания за часовници, ръководена от основателя, главния изпълнителен директор и дизайнера Енрико Маргарители. Преди да създаде CT Scuderia, Маргарители работи с големи марки като Emporio Armani и Fossil, както и създава независими марки като Soviet и Key West. Вдъхновен от дядо си, който е бил часовникар, и от ретро италианските мотоциклетни състезания, Маргарители създава часовници, които отдават почит на традицията, като същевременно запазват креативността и модерния дизайн. Scuderia от италиански буквално означава конюшня, така че може да се използва като термин в конния спорт, но също така е широко използван в професионалните автомобилни състезания, особено във Формула 1, и много италиански отбори включват термина в имената си. Например Scuderia AlphaTauri или Scuderia Ferrari (която, между другото, продава и вдъхновени от състезанията часовници).

 

Giuliano Mazzuoli

 

Giuliano Mazzuoli е едноименна марка, която е повлияна от различни дизайнери. Въпреки че баща му основава фирмата през 1949 г., Джулиано я поема през 70-те години на миналия век. Започват с производството на планери и химикалки. По-късно той се вдъхновява от манометър за налягане и използва това, като проектира първия си часовник с името Manometro.  Уникалният му дизайн го прави широко популярен. Компанията продължава да проектира, произвежда и пуска на пазара други колекции часовници, които са вдъхновени от автомобилите, като Contagiri, Transmissione и Carrara.

 

Gucci

 

Gucci, луксозна марка за мода и кожени изделия, започва да произвежда часовници от 1997 г. Първоначално основано през 1921 г. във Флоранс, Италия, името Gucci е известно по целия свят. Днес Gucci е и водещ производител на модни часовници, освен че е пионер в производството на луксозни облекла. В унисон с репутацията на марката, часовниците ѝ са също толкова ярки и уникални, колкото дрехите и обувките.

 

Часовници Gucci

 

Emporio Armani

 

Джорджо Армани е известен като един от най-влиятелните италиански модни дизайнери. Emporio Armani е основана в началото на 80-те години на миналия век от Джорджо Армани. Emporio Armani е подмарка на линията Armani, насочена към младите хора, по-специално към хората между 20 и 30 години. Подобно на много други модни марки, производството и разпространението на часовници Emporio Armani се управляват чрез лицензионно споразумение с Fossil Group. Часовниците се произвеждат в Южен Китай.

 

Haurex

 

Haurex е създадена през 1989 г. от Мурицио Бианкини и Джузепе Ла Джуса с идеята да произвежда часовници, които отговарят на италианския вкус за дизайн. Те също така се уверяват, че продуктите им са с високо качество и на разумна цена. Понастоящем часовниците Haurex се отличават с голям циферблат и спортен дизайн.

 

Mazzucato

 

Тази италианска марка часовници от Милано, създадена от Симоне Мадзукато, създава иновативни модели, които са не само авангардни и уникални, но се отличават и с високо качество. Марката се отличава с колекцията си от реверсивни часовници, като например автоматичния часовник Mazzucato Rim. Този часовник има реверсивна система, която позволява на притежателя да обръща корпуса в двете посоки и напомня на по-ранни емблематични класики като Jaeger-Le Coultre, въвели Reverso.

 

Mazzucatro watches

 

Meccaniche Veloci

 

Ако търсите още вдъхновени от автомобилите часовници, Mecchaniche Veloci предлага луксозни часовници, които със сигурност ще завладеят сърцата на феновете на автомобилните състезания и на шофьорите. Макар че централата е в Женева, Швейцария, марката има италиански корени и се гордее, че се нарича "швейцарско-италиански производител на часовници по поръчка със седалище в Женева", а в социалните медии твърди, че е "Най-италианският от швейцарските производители на часовници". Mecchaniche Veloci произвежда висококачествени модни часовници за тези, които са очаровани от скоростта. Нейните часовници съчетават италиански дизайн и висококачествени швейцарски части, което прави всеки един модел изключителен.

 

Officina del Tempo

 

На фона на дългата история на часовникарската индустрия в Италия има и сравнително млади марки часовници. Една от тях е Officina del Tempo, която е създадена през 2000 г. Нейните продукти са предимно спортни часовници. Въпреки че е нова в бранша, тя вече е достигнала до повече от 20 държави по света. Тайната може би се крие в това, че марката залага на качеството на своите продукти, като внимава за всеки детайл и във всяка стъпка по време на производството.

 

Officine Panerai

 

Известна и като Panerai, компанията Officine Panerai започва своята дейност през 1860 г. като скромен магазин за часовници на Джовани Панерай.  Тогава, разположен на Понте але Грацие, Panerai служи като шоурум за часовници, работилница и първото училище за часовникари във Флоренция. През 1890 г. се премества на площад "Сан Джовани", а след това променя името си на Orologeria Svizzera. По-късно бизнесът е поет от внука на основателя - Гуидо. През ХХ век това, което започва като скромна работилница за часовници, се превръща в официален доставчик на Италианския кралски флот (Regia Marina). Именно тогава компанията разработва един от своите популярни и първи патенти - Radiomir.

 

През дългата си история Panerai успява да произведе и други забележителни часовници и си сътрудничи с други производители. Пазарът и търсенето на часовниците и̒ нарастват и през 1997 г. тогавашната Vendome Group, която сега е известна като Richemont, S.A., купува Panerai за около 1,5 млн. долара. След покупката централата на Panerai се премества в Женева, Швейцария. Въпреки това Panerai продължава да демонстрира своя опит в областта на хорологията, като произвежда собствени механизми. Освен това тя продължава да въвежда иновации, като едно от последните нововъведения на компанията е Carbotech.

 

Panerai watches

 

Roberto Bianci

 

Roberto Bianci, както може би сте очаквали, е друга едноименна марка. Роберто Бианчи се е запознал с бижутата още като дете благодарение на баща си. Той решава да продължи по този път и сам става сертифициран гемолог. Той лансира своя собствена марка часовници, които се отличават с италиански дизайн, използват швейцарски механизми и са на разумни цени. Часовниците Roberto Bianci със сигурност са сред най-модерните, но същевременно достъпни италиански часовници, които бихте могли да намерите.

 

Salvatore Ferragamo

 

Salvatore Ferragamo е друга луксозна марка, която обаче е известна не само с часовниците си, но и с обувките си и други потребителски продукти. Тази модна марка е създадена във Флоренция през 1928 г. и е известна в цял свят с луксозните си бутици, които обслужват богатите и известните. Едва през 2007 г. Ferragamo пуска на пазара първия си часовник. В съответствие с репутацията на марката, часовниците Ferragamo са елегантни и излъчват модерен стил. Заслужава да се отбележи обаче, че часовниците Ferragamo се произвеждат и от други компании, с които марката има лицензионни споразумения и партньорства. Независимо от това, те са красиви и изключително модерни.

 

Промоции на италиански часовници

 

TB Buti

 

TB Buti е съвсем нова марка часовници, създадена едва през 2001 г. във Флоренция от колекционера на часовници Томазо Бути. Въпреки че е съвсем нова в часовникарската индустрия, тя бързо придобива широка популярност. TB Buti вече успя да представи своите часовници на изложението в Базел и пусна продуктите си на пазара в повече от 12 държави само една година след създаването си. TB Buti е достигнала до Северна и Южна Америка, Русия, Япония и арабските страни. Марката е специализирана в уникалния стил, техническите иновации и използването на висококачествени материали.

 

U-Boat

 

U-Boat е дом на ръчно изработени луксозни часовници от Италия, които се отличават с издръжливост, смел дизайн и големи циферблати. Твърди се, че първоначално дизайнът е създаден през 1942 г., когато офицери от U-boot и пилоти от италианските военновъздушни сили помолили Ilvo Fontana да създаде часовник за тях. Проектите не са били финализирани, но са били съхранявани в семейството в продължение на повече от 60 години.

 

Едва през 2000 г. Итало Фонтана най-накрая използва проектите, за да създаде марката U-Boat. Тя бързо набира популярност, особено през 2002 г., тъй като се харесва конкретно на мъжете, които предпочитат часовници във военен стил. Много от моделите се предлагат и с коронка отляво, което я прави предпочитан вариант за левичарите. Понастоящем U-Boat разполага с четири колекции - Chimera, Classic, U-42, Capsoil и Precious.

 

Vabene

 

Vabene е основана от Джорджо Гримолди, който произхожда от бижутерската династия Гримолди. Това е марка часовници, базирана в Милано, която е особено привлекателна за по-младите потребители. Нейните часовници се характеризират като "забавни, цветни и изключително бляскави".

 

Vabene watches

 

Visconti

 

Visconti е оригинална италианска марка, която произвежда предимно писалки и химикалки. Основана е през далечната 1988 г. във Флоренция от колекционерите на писалки Данте Дел Векио и Луиджи Поли. По-късно Visconti разширява дейността си и наема професионални часовникари, за да разработва часовници, в които се използват швейцарски и италиански компоненти с най-високо качество. Подобно на други продукти, часовниците на Visconti въплъщават творчество, майсторство, качество, лукс и, разбира се, италиански дизайн. Понастоящем Visconti разполага с три основни колекции часовници - Opera, Lava и Roma 60's.

 

Zannetti

 

Компанията Zannetti е основана в Рим, Италия, през 1982 г. от Рикардо Занети, чието увлечение по часовникарството идва от собственото му семейство. Началото е поставено от Кармине Занети, която е била майстор-златар и се е наслаждавала на фината механика и техническото съвършенство. Тези ценности са предадени и се прилагат дори в най-новите творения на Zannetti. След нея е Марио Занети, професор по дизайн и международен художник. Неговият опит е в прилагането на геометрични линии и той обръща особено внимание на механичните детайли.

 

Рикардо Занети съчетава стремежа на Кармине към техническо съвършенство и страстта на Марио към механичните детайли като основни принципи, стоящи зад часовниците Zannetti. Първоначално Zannetti проектира и произвежда часовници за други марки. През 1986 г. обаче Zannetti най-накрая представя първата си собствена колекция, наречена The Stradivarius. По-късно компанията произвежда още дизайни, като например Jewel Watches, GMTs и Skeleton watches и др.

 

We Wood

 

Базираната във Флоренция компания WeWood се фокусира върху дървени часовници, които не съдържат токсични и изкуствени материали. Те използват рециклирана дървесина и си сътрудничат с различни екологични организации. Освен това WeWood засажда по едно дърво за всеки продаден часовник. Според уебсайта им, откакто са започнали програмата си през 2010 г., те вече са засадили над половин милион дървета по целия свят.

 

Заключение

 

Въпреки че някои от горепосочените марки часовници не са толкова популярни, колкото японските или швейцарските, те със сигурност доказват, че Италия е дом на невероятни часовници от най-висок клас. Нейната часовникарска индустрия е започнала доста рано и това вероятно е една от основните причини, поради които тези марки са успели да развият и подобрят дизайна и механизмите си.

 

Прочетете още: Най-Добрите Френски Марки Часовници!