Как се прави ултразвуково почистване на часовник?

Публикувано от Editor 20/02/2024 0 Коментари Полезна информация,

Ръководство за почистване на часовници с ултразвук

 

След като престоят известно време в калъф или складово помещение, часовниците натрупват мръсотия и замърсявания, които помрачават техния блясък и външен вид. Подобни естетически дефекти могат да намалят привлекателността им за клиентите. С течение на времето часовниците събират и бактерии, които водят до по-бързото им износване и значително увеличават риска от корозия. Предлагането на услуги за почистване на часовници с ултразвук на вашите ценни клиенти през целия им живот е чудесна стратегия, за да ги накарате да се върнат отново и да демонстрирате своята отдаденост към поддържането на качеството на луксозните часовници.

 

За щастие, почистването на часовниците не е сложно начинание, благодарение на технологията за ултразвуково почистване на часовници. Използвайте силата на усъвършенстваните ултразвукови машини и специално разработените разтвори, за да почистите всички пукнатини на часовниците, които са твърде трудни за достигане с помощта на ръчни методи за почистване. Този подход също така води до по-дълбоко и цялостно почистване в сравнение с традиционните процедури, като например търкане на часовниците с малка четка или просто изплакване във вода.

 

Прочетете още: Как да Почистим Часовника Си?

 

Защо да използвате ултразвуков уред за почистване на вашите часовници?

 

 

Когато клиентите носят часовниците си за продължителен период от време, киселини, мръсотия и други замърсявания се просмукват от китките им върху тях. Предимно потта от китките им, която съдържа сол, с времето разяжда часовника. Освен това върху часовника и верижката се натрупват масла и мъртви кожни клетки от ръката на потребителя; тези вещества привличат нежелани частици, например прах, от други места. Тази смесица от различни видове замърсявания често се проявява като дебел слой черна мръсотия под закопчалката на часовника - козметично несъвършенство, което много клиенти биха искали да премахнат. Ултразвуковите почистващи препарати са оптимални за борба с най-тежките замърсявания и нечистотии по часовниците с използването на честоти над обхвата на човешкия слух (обикновено от 20-400 kHz).

 

Тези честоти разбъркват самия разтвор, като изпращат през него вълни, които вибрират и разклащат гривната на часовника. Вибрациите предизвикват малки мехурчета, които започват да се раздуват и да създават вакуум, за да изтеглят мръсотията и остатъците от почистваната верижка на часовника. Ултразвуковото почистване на детайлите премахва цялата мъртва кожа, мръсотията, киселините и остатъчните масла, полепнали по часовниците, като разкрива лъскавата, ослепителна повърхност под тях. Вашите ценни клиенти ще ви благодарят, че предлагате тази уникална услуга за дълбоко почистване в магазина си и че постигате резултати, далеч по-добри от традиционните методи, като например използването на четка за зъби с домашен сапун за почистване на часовниците. Почистването на часовници в магазина може да се окаже и доходоносно допълнение към бизнеса ви, тъй като някои бижутерийни магазини таксуват до 30 USD за провеждането на един ултразвуков сеанс.

 

 

 

Ултразвукови решения, разработени специално за почистване на часовници

 

Запазването на блясъка, сиянието и дълготрайността на вашите часовници не е работа за обикновения тоалетен сапун и вода. Използването на ултразвукови разтвори, разработени специално за почистване на часовници, като амонирания разтвор за почистване на часовници без вода № 111 на L&R, ще ви осигури цялостно почистване, което никога не би могло да се постигне със стандартни сапуни или почистващи препарати. Главният химик на L&R, Джим Ферон, горещо препоръчва тази комбинация от обикновен минерален спирт, олеинова киселина и активната съставка амониев хидроксид за изсветляване дори на най-тъмния месинг.

 

Разтворът № 111 може да се използва с всички други изплакващи препарати на L&R и във всяка ултразвукова машина за почистване на часовници на L&R. Разтворът за изплакване на часовници № 3 е друг оптимален избор за професионална поддръжка на часовници и е един от най-високо оценените продукти за почистване на часовници на L&R. #3 е бистър петролен дестилат, който изсъхва бързо. Този разтвор не съдържа вредни съставки, като бензол или хлорирани разтворители, които биха могли да повредят вашите часовници. Той е съставен от обикновен минерален спирт и разтворител на нафта. Разтворът № 3 оставя часовника ви напълно чист, без мазен блясък или остатъци. L&R предлага общо пет разтвора за почистване на часовници, за да гарантира, че нуждите на всеки часовникар са удовлетворени. Качествените разтвори в съчетание с водещите в индустрията системи за ултразвуково почистване могат да почистват миниатюрни пространства, вдлъбнатини и сложни дизайни.

 

Как да почиствате часовниците си в ултразвукова почистваща машина

 

Преди да почистите часовниците си, разглобете ги, като отстраните циферблата. Оставете настрана деликатните части на часовниците, като основната пружина, балансьора и колелата, тъй като те не могат да се поставят в ултразвуковата машина. Оставянето на циферблата на часовника по време на цикъла на почистване създава възможност за повреда на часовника по два начина. Първо, вибрациите могат да задвижат мехурчетата покрай уплътненията и междинните връзки. Второ, честотата на вибрациите на машината може да наруши честотата на пружината за баланс на часовника. Вместо това избършете стъклото от външната страна на часовника отделно с чист парцал, сапун и вода.

 

 

Почистване на верижката в ултразвукова машина за почистване на частите на часовника

 

Каишката е елементът на часовника, който събира най-много нечистотии и замърсявания, което я прави най-трудна за почистване с традиционните методи. Ултразвуковото почистване на часовник е доста прост процес. Първо, изсипете предпочитания от вас почистващ разтвор в резервоара, поставете часовниковата верижка в кошницата на ултразвуковата машина за почистване на части и сложете кошницата във ваната.

 

След това задайте таймер за работа на машината (около 15 минути), изберете нивото на мощността и включете машината. Обърнете часовника по средата на цикъла с помощта на щипци. Ултразвуковият разтвор ще отпусне във водата остатъците от мръсотия, прах, масло и други частици от жлебовете на каишката. След това пристъпете към три цикъла на изплакване, извадете верижката на часовника от ваната и веднага я подсушете.

 

 

Почистване на механизма с ултразвукова машина

 

Прецизното почистване на механизма е от решаващо значение, тъй като с течение на времето контактните точки между движещите се части на вашите часовници ерозират и образуват микроскопични частици, подобни на песъчинки. Ако тези частици не се отстраняват рутинно, те могат да увеличат скоростта на износване на движещите се части и на свой ред да намалят продължителността на живота на часовника.

 

Ако обаче наскоро сте почистили механизма, но верижката е замърсена, просто свалете циферблата на часовника от нея и го почистете самостоятелно. За да почистите механизма, първо изсипете избрания от вас разтвор в резервоара. Оставете частите да се накиснат в почистващия разтвор за няколко минути. След като разглобите циферблата на часовника, поставете частите на механизма в кошницата за почистване на вашата ултразвукова машина. Поставете по-големите елементи в кошницата на резервоара преди по-малките, по-деликатни, за да не ги повредите. Оставете машината да работи в продължение на 5-10 минути. Подсушете внимателно всички части, за да предотвратите счупването им.

 

Поддържайте бижутата си искрящи и сияйни с разтворите за ултразвуково почистване на часовници на L&R

 

Компанията е надеждно име в областта на ултразвуковото производство от 1930 г. насам. Бижутери и часовникари от цялата страна разчитат на нея за най-съвременните, дълготрайни системи за ултразвуково почистване и професионално формулирани разтвори за почистване. L&R доставя на производителите и бижутерите оборудването, от което се нуждаят, за да придадат на часовниците блясък, сияние и да ги съхранят за по-дълго време, в сравнение с това, което биха имали, ако се поддържат с традиционните методи за почистване.

 

Включването на редовното ултразвуково почистване в рутината на вашия бизнес ще гарантира, че вашите часовници винаги ще заслепяват клиентите ви. Преминаването от ръчни методи на почистване към ултразвуково почистване може също така да ви помогне да генерирате бизнес, тъй като репутацията ви се гради върху естетическия вид на продуктите, които продавате.