Часовник с японски или швейцарски механизъм. Кое да изберем?

Публикувано от Timebox Team 27/06/2021 0 Коментари Полезна информация,

Разликите между швейцарските и японските механизми са предимно в това, че швейцарските механизми обикновено са естетически по-добре проектирани, докато японските механизми са изградени с повече мисъл за прецизност и точност. И двата типа се използват за захранване на часовници от всякакъв тип и се използват от много производители на часовници по целия свят.

 

За улеснение ще се придържаме към двата водещи производителя на механични механизми – ETA SA от Швейцария и Miyota от Япония.

 

Докато първоначалната цел може да се различава, то крайният резултат на повечето механизми е един и същ. С различните компании идва огромно разнообразие от различни стилове, видове, части и т.н.

 

Един качествен механизъм ще издържи цял живот, дори и по-дълго с правилните и подходящи грижи, а стандартите, поддържани от ETA и Miyota са доказателство за това.

 

Швейцарските механизми се оценяват високо от много производители и колекционери по множество причини. Механичните части на ETA в по-голямата си част са произведени с малко повече усет от другите.

 

ЕТА механизъм

 

Декорацията играе голяма роля при швейцарските механизми – от начина, по който се реже метала, до цвета на бижутата, за всеки естетически детайл е помислено по време на процеса по проектиране и изграждане. Швейцарците в по-голямата си част все още използват ръчно сглобяване за някои модели, което може да повлияе на цената на механизма.

 

Японските механизми се произвеждат малко по-различно – предимно на автоматизирани роботизирани поточни линии, което позволява допускането на грешки да се сведе до минимум.

 

Miyota механизъм

 

Въпреки, че в повечето механизми на Miyоta не се влагат огромно количество детайли, малко по-грубият вид на чистите механични части се харесва на много хора.

 

Поради естеството на сглобяването, цената на японските механизми е често по-ниска от швейцарските механизми, но това по никакъв начин не е индикация за по-ниско качество.

 

Трудно е директно да се сравнят швейцарските и японските механизми поради огромния брой променливи в дизайна, производството, сглобяването, декорацията и стила на всеки часовник.

 

При някои швейцарски механизми има множество версии дори и на един и същи калибър, като например известният швейцарски ETA Valjoux 7750, който се предлага в няколко степени, които увеличават цената му пропорционално, включвайки по-добри части и механизми.

 

Същото не може да се каже за японските механизми като цяло - стилът и цената, при които често се предлагат не позволява да се надгради целият им механизъм.

 

Виж още: Често срещани технически проблеми при часовниците

Оставете коментар