Какви са реалните степени на водоустойчивост при часовниците?

Публикувано от Timebox Team 13/07/2021 0 Коментари Полезна информация,

Току що сте закупили нов часовник с означение „водоустойчив до 30 метра(3 BAR/3 ATM) “, който да вземете с Вас на предстоящата си почивка на плажа.

 

След няколко часа на плуване обаче поглеждате към часовника си, за да видите часа и откривате неподвижни стрелки  зад стъклото на часовника Ви, който вече се е превърнал в малък аквариум. Вашият часовник е напълно съсипан, въпреки, че дори не сте достигали дълбочина от 30 метра.

 

Защо степените на водоустойчивост не отговарят на истината?

 

Причината, поради която повечето часовници не могат да оцелеят след потапяне до зададените им дълбочини е в начина, по който водоустойчивостта им бива тествана. По време на тестването часовниците се поставят в малки камери, в които над тях чрез компресори се упражняват различни нива на налягане, като по този начин измерването е въз основа на земното атмосферно налягане, а не водно налягане. Ако камерата е под налягане 3 ATM и часовникът не се повреди, водоустойчивостта му ще бъде определена като еквивалентна на 30 метра (1 ATM е еквивалентно на 10 метра). Часовниците обаче се тестват под статично въздушно налягане само за кратко време – обикновено за около 10 минути. Тези условия са много различни от тези, на които часовникът Ви ще бъде подложен при истинската му употреба, така, че класификацията на неговата водоустойчивост не е много надеждна при извън лабораторни условия.

 

Водоустойчиви часовници

 

Защо различните часовници имат различни нива на водоустойчивост?

 

Повечето марки правят тестове за водоустойчивост, които отговарят на стандарта за водоустойчиви часовници  ISO 22810 или стандарта за водолази ISO 6425. Часовниците, които отговарят на ISO 22810 обикновено са предназначени само за обикновена употреба. Часовниците за дайвъри трябва да са много по-здрави, за да издържат на високите нива на налягане при дълбочинното гмуркане, така че ISO 6425 има много по-строги изисквания при тестване. Това, което разделя часовниците, които са класифицирани като подходящи за различни дълбочини са материалите, от които са изработени, дизайна и конструкцията им. Титаниевият корпус или този от благородна стомана може да издържи на много по-голямо налягане от този, изработен от злато. Уплътненията, изработени от найлон, тефлон или гума ще се разградят с различна скорост. Гърбовете на часовниците с винтов дизайн поддържат по-добро уплътнение.Всички тези фактори допринасят за по-добрата водоустойчивост на часовника.

 

Някои насоки за предотвратяване на щети от вода

 

Преди следващото си преживяване с водата, използвайте следните прости указания, за да решите дали не е по-добре да оставите часовника си вкъщи.

 

  • Часовник без обозначение  – с такъв часовник е необходимо да седите далеч от всички източници на вода – дори дъжд, пръски или пара. Абсолютно никакво плуване или гмуркане.
  • Водоустойчивост 30М – часовникът е устойчив на пръски и дъжд. Подходящ за ежедневно носене, но не и плуване и гмуркане.
  • Водоустойчивост 50М – часовникът е добър за душ или риболов. Без сериозно плуване или гмуркане със шнорхел.
  • Водоустойчивост 100М – часовник с такава водоустойчивост е подходящ за плуване, сърф, с шнорхел и водни спортове, без гмуркане.
  • Водоустойчивост 200М – часовникът е подходящ за всички водни дейности, освен за гмуркане.
  • Водоустойчивост 300М или повече – часовникът е защитен от високи нива на налягане, които се получават при гмуркане на дълбочина от 30 до 40 метра.

 

Плуване с часовник

 

Важно е да запомните, че тази класификация се отнася до часовници в добро работно състояние.

 

Ако уплътнението на жлеба на часовника Ви се е усукало или изсъхнало, часовникът може да не издържи независимо от неговата степен на водозащита.

 

По-добре наблюдавайте водоустойчивостта на часовника си чрез правилната му поддръжка.

 

За щастие можете да предотвратите повреда, предизвикана от вода, чрез правилната поддръжка на часовника. Повечето производители на часовници препоръчват да проверявате устойчивостта на часовника на налягане  в оторизиран сервиз всяка година или най-много на всеки две до три години. Там сухите или разхлабени уплътнения ще бъдат заменени с нови и добре смазани за по-голяма сигурност.

 

Прочетете още: Защо часовниците изостават?

 

С полагането на правилната грижа ще бъдете сигурни, че часовникът Ви не би загубил водоустойчивостта в периода между поддръжките му.

 

Докато сте във водата най-добре не пипайте корпуса и не натискайте бутони на часовника. Ако сте влизали с часовника в солена вода или силно хлорирани басейни не забравяйте след това да го изплакнете с прясна вода. Ако часовникът има въртящ се панел, завъртете го неколкократно, за да предотвратите натрупване на сол или други химикали, които могат да причинят влошаване на уплътнението. Когато се отнасяте към водоустойчивия си часовник с подходящото внимание и го използвате само в препоръчаните условия, той ще продължи да тиктака за години напред.

 

Оставете коментар