Какво е Ion Plating(IP) покритие?

Публикувано от Timebox Team 28/06/2021 0 Коментари Полезна информация,

Много потребители се интересуват относно покритието на часовниците. Така че днес искаме да Ви представим йонното покритие, което се използва при часовниците.

 

Йонното покритие е едно от най-модерните довършителни покрития при производството на часовници. При традиционните процеси на обработка, златното покритие на повърхността може лесно да бъде изтъркано.

 

Йонното покритие прави златното покритие по-трайно, по-устойчиво на износване и освен това с много по-висока яркост.

 

Armani AR5905

 

Йонното покритие включва добавяне на титанов нитриден слой, който има висока химическа стабилност, към компонента, с който ще бъде покрита основата. Към това се добавя златно покритие, обикновено с дебелина не повече от 0,3 микрона.

 

При ниско налягане - една хилядна от живачното налягане - твърдият метал се изпарява и се превръща в електрически йони, след което бива нагрят и „бомбардиран” с електрони, известни също като плазма. Ускорено чрез магнитно поле, йонното покритие се извършва във вакуумна среда.

 

Най-голямото предимство на този процес е в това, че произведеният титанов нитрид е едновременно по-твърд и химически по-стабилен от този, получен чрез традиционните методи за позлата.

 

Експериментите доказват, че покритието, получено чрез йонния модел, е пет до осем пъти по-добро от това, получено чрез традиционни методи по отношение на износване и устойчивост на корозия. Терминът „трайно покритие“ може да бъде използван напълно подходящо в този случай.

 

Тъй като технологията изисква намаляване на използвания златен материал с голямо количество, а процесът на автоматизация от своя страна изисква по-малък брой персонал, това помага да се намалят разходите за процеса на позлатяване. Разработването на технологията за йонно покритие, която да заменя традиционния метод на „мокро“ покритие, е тенденцията на бъдещето.

 

Съвета за развитие на търговията в Хонг Конг е усъвършенствал основните техники, включително златния цвят 1N14, който се контролира изключително трудно. Те са създали също така няколко нови цветове за позлата – като например розово, синьо и двуцветнно злато.

 

Прочетете още: Как да удължите живота на вашия часовник?

Оставете коментар