Timebox.bg използва “бисквитки“

Какво представлява автоматичният часовник

Публикувано от Паула 16/02/2020 0 Коментари

Самонавиващият се часовник, познато още като автоматичен, е класически вид часовник, който, както и името му подсказва, не изисква да го навивате ръчно. Той извършва тази задача самостоятелно посредством специален механизъм, който предоставя необходимата енергия на стрелките да „работят“ сами без ваша помощ.

 

ar4629 skeleton automatic watch

 

При този часовников механизъм, ежедневните движения на притежателя позволяват на ротора в аксесоара да се задействат сами. За да стане това възможно, роторът е в тясна връзка с тялото на часовника, носейки му постоянна енергия за работа посредством трептения и кръгови движения, необходими за кръговите движения, подпомагащи, от своя страна, пружината на часовника да се навива.

 

Автоматичният часовник влиза в употреба за първи път през 70-те години на 18 век или поне тогава неговият дебют официално е регистриран с появата на популярните за времето си джобни часовници.

 

Трябва ли да навиваме автоматичния часовник?

 

Ако трябва да сме точни и честни обаче автоматичните часовници всъщност изискват навиване но това е по-скоро вид профилактика, която се извършва през определен период и то само в случай, че не са били носени значително дълго време. Съществува сериозна заблуда в твърдението, че самонавиващите се часовници не трябва да бъдат навивани изобщо. От друга страна, ако носите автоматичния си часовник постоянно, съвсем не е необходимо да го навивате често, тъй като вашите движения му доставят достатъчно енергия, за да работи.

 

Съпоставка между механичните и автоматични часовници?

 

Автоматичните часовници, всъщност, в най-общия случай са и механични часовници. Това е така, защото самонавиващите се часовници реално се захранват от движенията на механичните им части, а не от батерия, какъвто е случаят с кварцовите часовници.

 

automatic watch movement

 

От друга страна, механичните часовници не работят на електронния принцип, а се навиват, поради което се наричат и ръчни часовници. Автоматичните механични часовници са снабдени с автоматичен ротор, който им позволява автоматично да се навие посредством енергията, извлечена от механичните движения на притежателя (най-вече от китката му).

 

Други типове часовникови механизми

 

Такива са ръчните, кварцовите и кинетичните. Докато ръчният часовник задължително трябва да се навива от време на време и то ръчно от притежателя му, кварцовият работи с батерия, а пък кинетичният, също с батерия, но по-особена, защото също се захранва с енергията от човешките движения.

 

Часовниковите механизми се различават по форма и размер, за да отговорят на техническите параметри и изисквания на различните корпуси, стилове и дизайни – например, те могат да се разделят на кръгли и овални от гледна точка на форма. Съществуват пет вида часовникови механизми, но някои от тях са толкова рядко срещани, че бихме могли да ги причислим към винтидж и ретро, та дори и категорията на антиките.

 

Thomas Earnshaw Longcase ES-0032-03

 

Един от първите часовникови механизми са били създадени и разположени така, че да заемат цялата каса. Класически пример за тях са джобните часовници от 17 век. Съществуват обаче механизми, които се разполагат само върху три четвърти от касата, като те навлизат на пазара през 18 век, за да поставят нова тенденция, а именно премахването на задната каса от часовника. Швейцарските джобни часовници от началото на 20 век са пионери в конструкцията на каса с мостове, което пък води до концепцията за часовникови конструкции, чиито части могат да се сменят и премахват.

Оставете коментар