Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на „бисквитки“

Видове верижки и каишки при часовниците (част 2)

Публикувано от Адемов 13/10/2018 0 Коментари

Всеки часовник трябва да намери своята верижка - тази, която е най-подходяща като визия, и в същото време като усещане върху ръката на собственика. Основното предназначение на верижката е да държи часовника за китката на ръката и затова трябва да прилепва плътно около нея. Затова верижките конструктивно са решени да могат да се коригират. Те представляват най-често свързани метални линкове, които могат да се прибавят и отнемат. Възможни са и други материали за изработка, които притежават същите качества. Истински добрата верижка трябва да направи от часовника Ви аксесоар, красиво стоящ и приятен за носене.


В осъществяване на тази задача на помощ идват различни материали, от които могат да бъдат изработени верижките.

 

Верижки от неръждаема стомана

 

metalni-verijki-za-chasovnici


Верижките от неръждаема стомана са най-често използваните. Представляват цял отрязък метал, оформен като гривна или създаден от свързани елементи - линкове с помощта на малки пинове. Те са подвижни и при нужда могат да се прибавят или отнемат елементи, за да се нагоди размерът им към ръката. От неръждаема стомана се изработва и корпусът на часовника, което го прави ремонтно пригоден. Освен това лесно се отстраняват драскотини и други механични повреди. Върху корпус от неръждаема стомана при желание може да се нанесе покритие - златно или сребърно.


Предимства и недостатъци на верижките от неръждаема стомана


Основно предимство на неръждаемата стомана е, че не корозира. Изключително устойчив материал е и подхожда на всеки стил, както спортен, така и изискан.
Недостатък е, че металните верижки са по-тежки и не са подходящи при спортни занимания.

 

Титаниеви верижки

 

titanieva-verijka-za-chasovnik


Титаниевите верижки се отличават с по-голяма здравина отколкото тези от неръждаема стомана, а в същото време са по-леки. Верижката от титан е безвредна, здрава и елегантна, подхожда на всякакъв тип облекло. Може да се предлага в различни цветове, макар основният цвят на метала да е сив.
Тези верижки могат да се използват във вода или при екстремни условия.


Предимства и недостатъци на верижките от титан


Основно предимство на титаниевите верижки е, че не корозират. Този материал не се влияе и от магнити. Той е антиалергичен и няма опасност от кожни раздразнения, предизвикани от верижката.
Недостатък е, че трудно се поправят повреди като надраскване, но пък материалът не се поддава лесно на такива нарушения на повърхността.

 

Керамични верижки

 

ar1410-keramichna-verijka-za-chasovnik


Верижките, изработени от керамика, са изключително здрави и неподатливи на зацапване и надраскване. Макар че приличат на металните верижки, керамичните са по-олекотен вариант. При тях съществува възможност също да бъде регулирана дължината чрез отнемане и прибавяне на елементи. Керамичните верижки могат да се изработват в различни цветове, макар че основно се срещат в бяло и черно. Те са отличен бюджетен избор.


Предимства и недостатъци на керамичните верижки


Основното им предимство е, че са леки, издръжливи и комфортни при носене. Те са антиалергични, устойчиви на въздействието на водата. Не се надраскват и запазват добрия си външен вид дълго време. Не му влияят и високите температури и химикалите, нито на вида, нито на състава му.
Един от малкото материали без ясно изразени недостатъци като материал за производство на това изделие.

 

Дървени верижки

 


Верижки от дърво са сравнително ново предложение. Те могат да бъдат определени като арт вариант, тъй като са необичайни и привличат внимание при носене. Дължината им може да се регулира, подобно на останалите видове верижки по същия способ, чрез добавяне или отнемане на елементи. Основна отлика на дървените верижки е, че са изработени от изцяло естествен материал, който не се обработва с химикали и това ги прави антиалергични. Това е екологичен материал, използван от брандове, с ориентация към екологични технологии и материали. Съществуват техники, които позволяват да се получи различен външен вид -полиран, матов и други, което разширява възможностите за избор.


Предимства и недостатъци на дървените верижки


Основното предимство на материала е свързано с екологичните му качества, които го правят подходящ за хората с алергични проблеми.


Недостатъците му се състоят в недостатъчна устойчивост на външните условия, което води до промяна в цвета. Не притежават качеството водоустойчивост.


Водещото при избора на верижка за часовник е собствената визия на човека за това кое е красиво.

Коя верижка е най-подходящ избор за часовник?

Тази, която го прави да изглежда като бижу, което отива най-много на ръката, която го носи.

 

Видове верижки и каишки при часовниците (част 1)

Оставете коментар