Видове механизми при часовниците

Публикувано от Timebox Team 22/01/2022 0 Коментари Полезна информация,

Въпреки, че тенденцията за собствени механизми продължава да набира скорост при часовниците от висок клас, по-голямата част от часовниците на достъпни цени продължават да зависят от масово произвеждани механизми от външни доставчици.

 

Когато за първи път навлизате в света на часовниците, може да е трудно да се ориентирате в цялата ситуация.

 

Самият брой на доставчиците, както и фактът, че много от тях дават на своите механизми различни имена в зависимост от марката на купувача, също не помагат за това.

 

В тази статия представяме накратко най-важните играчи в сектора на доставчиците и техните най-известни движения.

 

ETA/Unitas (ETA SA Manufacture Horlogère Suisse)

 

ETA механизъм

 

Въпреки че дните им на монопол приключиха, дъщерното дружество на Swatch ETA все още е най-важният играч на пазара на швейцарски механизми.

 

Произходът на компанията може да бъде проследен назад до три исторически производителя на механизми, а именно FHF (Fabrique d'Horlogerie de Fontainemelon), AS (Adolph Schild) и AMSA (Adolphe Michel SA), които се обединяват, за да формират Ébauches SA през 1926 г. Името "ETA" се появява малко по-късно.

 

През 1931 г. Ébauches SA обединява усилията си с голяма група други швейцарски компании, за да създаде ASUAG (предшественик на Swatch Group) в опит да предотврати катастрофална ценова война след световния икономически срив през 1929 г.

 

Една година по-късно производителят на часовници Eterna се слива с ASUAG. След това Eterna е принудена да се раздели на две отделни компании: Докато Eterna продължава да произвежда часовници, подразделението й за механизми се отделя и става ETA SA.

 

Тази поредица от сливания е причината за голямото разнообразие от имена и стилове сред механизмите, които все още се предлагат от ETA: те са получени от проектите на независими преди това компании. Имена като Peseux, Valjoux и Unitas са доказателство за това.

 

Най-известният и най-често срещан калибър на ETA е може би 2824-2. Това е триръкохватков автоматичен механизъм с индикатор за датата.

 

Докато "28" представлява фамилията механизми, следващите две цифри обозначават функциите или усложненията. Така например 2836-2 предлага ден и дата, докато 2801-2 няма никакъв дисплей за дата.

 

ETA 2892 е друг широко разпространен механизъм, но той попада в малко по-висока ценова категория. Можете да разпознаете този калибър по големите лагери на централния ротор и защото е по-плосък от 2824-2. TAG Heuer нарича 2892 "Калибър 7", а Mühle Glashütte и Ulysse Nardin също имат свои версии на механизма.

 

Valjoux 7750 на ETA е най-популярният механичен хронографски механизъм, а серията Unitas работи особено добре в по-големи корпуси, тъй като калибрите ѝ са базирани на механизми за джобни часовници.

 

Малкият и плосък механизъм с ръчно навиване Peseux 7001 беше особено модерен в компактните мъжки часовници от предишните десетилетия.

 

Valjoux 7750 механизъм

 

Louis Erard отдавна е верен купувач на този механизъм, който в комбинация с модул управлява моделите с регулатор на марката. 

 

Тенденцията към по-големи корпуси започва с въвеждането на серията ETA Valgranges. Можете да откриете варианти, производни на механизмите Valjoux, с по-широки диаметри с не толкова привлекателни имена като A07.111.

 

От няколко години колегите от Swatch имат достъп до подобрени версии на класическия 2842-2 с нови материали. С официални наименования като C07.111, те се предлагат на пазара под името Powermatic 80. Те имат 80-часов резерв на мощността и се предлагат със силиконови компоненти, например в часовниците Tissot.

 

Друго което трябва да знаете е, че механизмите обикновено се предлагат в различни степени на усъвършенстване. Традиционно те са стандартни, усъвършенствани, върхови и хронометрични.

 

По-високите класове се предлагат с по-екстравагантни покрития и понякога с подобрена прецизност или дори със сертификат за хронометър.

 

Заслужава си да обърнете внимание на класа на механизма, ако производителят предоставя тази информация.

 

Намаление на маркови часовници

 

Трябва да споменем автоматичния калибър Sistem 51 с 80-часов резерв на мощността, който излезе само преди няколко години. Този механизъм направи своя дебют в едноименните часовници на Swatch с пластмасов корпус.

 

Той не може да бъде регулиран след напълно автоматизирания процес на сглобяване, използва пластмасови компоненти в спускателния механизъм и на други места и първоначално не намери добър отзвук сред пуристите.

 

Сега обаче този калибър ще намерите и в метални корпуси. Съществува и оптически и технически подобрена версия, наречена "Swissmatic", която захранва едноименните модели.

 

Sellita (Sellita Watch Co. SA)

 

Sellita механизъм

 

Sellita съществува като компания още от 50-те години на миналия век, но се появява като независим и самостоятелен швейцарски производител на механизми едва през 2003 г., когато спирането на доставките на ETA за трети страни изглежда неизбежно.

 

Те произвеждат почти изключително механизми, базирани на прототипи на ETA. Свързаните с тях патенти отдавна са изтекли, така че най-продаваният Sellita SW 200 съответства на 2824-2, SW 300 е създаден по модела на 2892, а SW 500 е копие на Valjoux 7750.

 

При SW 200 Sellita дори предлага същите четири степени на качество, познати от ETA, така че бившите купувачи на ETA имат достъп до перфектния заместител.

 

Макар че тук-там ще откриете малки модификации, по отношение на функционалността и надеждността механизмите на Sellita са наравно с оригиналите.

 

Тъй като доставките на механизми невинаги са постоянни, някои производители на часовници изрично предлагат модели с механизми ETA или Sellita, в зависимост от текущата ситуация на пазара.

 

Вече се обмисля бъдещото разработване на някои механизми за масово производство, а разширяването на производствените им мощности през 2019 г. подсказва, че Sellita има и волята, и средствата да го направи.

 

Seiko (Seiko Watch Corporation)

 

Сейко Механизъм

 

Механизмите на Seiko се срещат не само в собствените часовници на компанията, но са и сред най-често срещаните механизми в достъпни автоматични часовници на редица международни марки.

 

Името "Seiko" всъщност означава цяла група от компании, която води началото си от семейния часовникарски бизнес на семейство Хатори, основан в края на XIX век. Въпреки това дъщерните дружества са много разнообразни и в много случаи се управляват самостоятелно.

 

Дъщерното дружество на Seiko TMI - Time Module - едва ли е познато на всички. Time Module продава механизми на Seiko на трети страни и обикновено го прави под наименования, които затрудняват конкретното определяне.

 

Бестселърът на TMI вероятно е NH35, който в моделите на Seiko се нарича 4R35. Като триръкохватков автоматичен механизъм с дата, стоп-секунди и възможност за ръчно навиване, той е рентабилно решение "всичко в едно", което може да се намери дори в часовници с двуцифрени цени. 

 

Ако търсите достъпен, но технологично добре оборудван механичен хронограф (вертикална връзка и колонно колело!), следете за часовник с много рядко срещания TMI NE88, хронографски механизъм от серията 8Rxx на Seiko.

 

Citizen Miyota (Citizen Watch Co., Ltd)

 

Citizen Miyota Механизъм

 

Citizen е друга корпоративна група, широко разпространена в Япония. Докато името Citizen се свързва с кварцови часовници в големи количества и популярната серия слънчеви часовници Eco Drive, Miyota отговаря за масовото производство на механични устройства.

 

Триръкохватковият автоматичен калибър Miyota 821A или 8215 е солиден вариант от много десетилетия, особено за микромарките и по-евтините модели на утвърдени компании. Въпреки това той не е бил особено популярен сред почитателите на часовници поради липсата на механизъм за спиране на секундите - особено откакто Seiko пусна на пазара NH35.

 

След това през 2009 г. се появи Miyota 9015 - механизъм за хора с по-високи стандарти. Той предлага функция за спиране на секундите, по-класически външен вид и достатъчна мощност за допълнителни усложнения. За да се насладите на 9015 обаче, ще трябва да сте готови да похарчите малко повече от началната цена.

 

Почетни отличия

 

По-долу е поместено кратко представяне на някои производители, чиито механизми са по-рядко срещани, но все пак си струва да знаете за тях.

 

Seagull

 

Seagull Механизъм

 

Западните ентусиасти на часовници дълго време се присмиваха на китайските производители на механизми. Всичко това се промени, когато Чайка от Тиендзин стана култов хит с ST19, римейк на историческия хронографски механизъм Venus 175. Както собствените модели на Seagull, така и тези на млади марки като Baltic Watch, имат успех на Запад с този ретро механизъм. 

 

STP

 

STP Механизъм

 

Swiss Technology Production е дъщерно дружество на FOSSIL. Всъщност компанията, известна с модните часовници с кварцови механизми, произвежда и механични часовникови механизми и ги продава на трети страни, включително на марката Sternglas - често срещана гледка в германските социални медии. Sternglas оборудва един от своите модели с STP 1-11, чийто дизайн отразява добре познатия ETA 2824-2.

 

Ronda

 

Ронда Механизъм

 

Ronda, известна със своите надеждни швейцарски кварцови механизми, обяви пускането на нов механичен механизъм през 2016 г. Базиран на напълно нов дизайн, Ronda MecanoR150 рядко се среща в природата, но сме любопитни дали може да си утвърди място сред швейцарските и японските бестселъри.

 

Общи съвети за разпознаване на механизмите

 

Понякога не е никак лесно да се определи с какъв механизъм е даден часовник. Много марки внушават ексклузивност с объркващи фирмени имена, въпреки че механизмите често се доставят от някой от обичайните заподозрени.

 

Понякога това се прави само за да се създаде илюзията за собствени механизми, въпреки че в други случаи е по-легитимно, защото марките предприемат собствени модификации, добавят модули или по друг начин подобряват механизма.

 

В тези нерядко срещани случаи по-високата цена със сигурност е разбираема и оправдана. Като купувач трябва да се вгледате внимателно, за да установите какво точно ви се продава.

 

Ако не сте сигурни, могат да ви помогнат снимки на механизма или снимки, направени през гърба на витрината, както и онлайн форуми и бази данни за механизми, където често можете да намерите информация за алтернативни имена или марки, които инсталират определени механизми в някои модели.

 

Ако разполагате само със снимка, можете да обърнете внимание на всички отличителни белези и да ги сравните със снимки на "класиките", посочени в тази статия.

 

 

Оставете коментар