Речник на часовникарските термини

Публикувано от Timebox Team 25/01/2022 0 Коментари Полезна информация,

Обобщен речник на часовникарските термини и обозначения

 

А

 

Акрилно стъкло - Стъкло на часовник, изработен е от евтина пластмаса, която може да се полира.

 

Аларма - Функционалност на часовника, което задейства аларма в предварително зададено време или на равни интервали от време.

 

Аналогов часовник - Часовник, който показва времето с една часова и една минутна стрелка върху циферблат, маркиран с дванадесет часови маркера.

 

Атмосфери - Мерна единица, използвана за определяне на водоустойчивостта на часовника. Една атмосфера се равнява на 10 метра (33 фута).

 

Автоматичен механизъм - Механичен часовников механизъм, оборудван с генериращ ротор, който се върти при движение на китката. Движението на ротора навива часовника.

 

Б

 

Балансово колело - "Сърцето" на механизма, което получава енергията за движение от спускателния механизъм. Балансовото колело осцилира в кръгово движение между пет и десет пъти в секунда.

 

Батерия - Устройство, което преобразува химическата енергия в енергия. Повечето батерии за часовници са от сребърен оксид с напрежение 1,5 волта. Много по – дълготрайните литиеви батерии са с напрежение 3 волта.

 

Бейзел - Повърхностният пръстен на часовника, който обгражда корпуса и държи стъклото на място. В някои спортни часовници се движи въртящ се безел с храпов механизъм като част от устройството за измерване на времето. Ако въртящите се безели са двупосочни (могат да се движат по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея), те могат да подпомогнат изчисленията за изминало време или за проследяване на различни часовни зони.

 

Бейзел с храпов механизъм - Пръстен на безела, който може да се върти в едната посока (обратно на часовниковата стрелка) или в двете посоки и обикновено се щраква на място.

 

Бяло злато - Създаден е от жълто злато чрез добавяне на никел или паладий към сплавта, за да се постигне бял цвят. Повечето часовници, изработени от бяло злато, са 18-каратови.

 

В

 

Вечен календар - Вид календарно усложнение, което автоматично се настройва за месеци с различна дължина и показва 29 Февруари във всяка високосна година.

 

Високотехнологична керамика - Високотехнологичната керамика, използвана като защитен слой за космически кораби, които навлизат в земната атмосфера, се обработва с диамантен прах, за да се получи силно полирано покритие. Тъй като керамиката може да се формова под налягане, парчетата могат се оформят по контур. Тя има много гладка повърхност, обикновено се среща в черен цвят, но може да се произвежда в спектър от цветове.

 

Военно време (24-часово време) - Времето се измерва на 24-часови сегменти. За да превърнете 12-часовото време в 24-часово, просто добавете 12 към всеки час. За да превърнете 24-часовото време в 12-часово, извадете 12 от всяко време от 13 до 24. Пример: 7 часа на аналогов циферблат може да означава 19:00ч военно време.

 

Вибрации - Автоматичен механизъм, който вибрира 18 000 пъти в час, бие 5 пъти в секунда.

 

Водоустойчив часовникНеправилно използван термин; няма часовник, който да е напълно 100-процентово водоустойчив.

 

Водоустойчивост - Часовник с надпис “водоустойчив“ на гърба на корпуса може да издържи на лека влага, например дъжд или пръски от мивка, но не трябва да се носи за плуване или гмуркане.

 

Часовниците се предлагат с различна водоустойчивост и дълбочина за водолази:

 

  • Водоустойчив до 30 метра: Издържа на пръски вода или дъжд, но не трябва да се носи по време на плуване или гмуркане
  • Водоустойчив до 50 метра (165 фута): Подходящ за къпане под душа или плуване в плитка вода
  • Водоустойчив до 100 метра (330 фута): Подходящ за плуване или гмуркане с шнорхел
  • Водоустойчив до 150 метра (500 фута): Подходящ за гмуркане с шнорхел
  • Водоустойчив до 200 метра (660 фута): Подходящ за гмуркане с аквапланг
  • Водоустойчив до 1000 метра (3300 фута): Подходящ за професионално дълбоководно гмуркане

 

Г

 

Верижка - Гъвкава метална лента, състояща се от съединени звена, обикновено в същия стил като корпуса. Разглобяемите звена променят дължината на верижката.

 

GMT (средно време по Гринуич) - GMT има допълнителна часова стрелка, която показва две различни зони.

 

Гильош - Стил на сложно гравиране (обикновено много тънки линии, които се преплитат, за да създадат повърхностна текстура), който е популярен при циферблатите на часовниците.

 

Д

 

Ден – Дата - Функционалност на часовника, който показва деня и датата.

 

Допълнителен циферблат(Събдиал) - Малък циферблат, който се използва за различни цели, например за отчитане на изтеклите минути или часове при хронограф или за посочване на датата.

 

Ж

 

Жълто злато - Традиционният и популярен златен цвят се използва във всички комбинации от злато, злато и неръждаема стомана или други благородни метали. Часовниците от жълто злато могат да се намерят в 14-каратово или както е при повечето европейски производители, в 18-каратово.

 

З

 

Злато - Жълт благороден метал, който е неръждаем и ковък. Използва се за сплави за изработване на бижута, гривни и часовници. Делът на златото в сплавта се посочва в карати (К).

 

Закопчалка Ardillon - Обикновена двукомпонентна катарама, използвана за закопчаване на кожена каишка, подобно на закопчалка на колан.

 

И

 

Индикатор за края на живота на батерията - Функция на кварцов часовник, която кара секундната стрелка да скача на петсекундни интервали, когато батерията е почти изтощена. Индикаторът за край на живота служи като напомняне за смяна на батерията, когато е необходимо.

 

Индикатор Слънце/Луна - Колeлце на часовник, частично видимо през изрязано прозорче, което показва слънцето и луната на 24-часова база.

 

Извит профил - Отнася се за извит или дъговиден циферблат или безел.

 

К

 

 

Кабошонна корона - Въртележка, украсена със скъпоценен или полускъпоценен камък, обикновено сапфир, шпинел или диамант.

 

Календар - Функционалност на часовника, което показва датата.

 

Калибър - Термин, използван за разграничаване на различни видове механизми, произведени от един и същ производител.

 

Камъни - Синтетични сапфири или рубини, които служат като лагери на зъбните колела на механичен часовник. Един качествен механичен часовник с ръчно навиване или автоматичен часовник съдържа най-малко 17 скъпоценни камъка.

 

Каратност - Единица за чистота на златото (и тегло на скъпоценните камъни). 24 – каратовото злато е чисто, а 18 – каратовото е със 75% чистота.

 

Корпус - Корпусът на часовника, който съдържа механизма и циферблата.

 

Корона - Кръгло копче отстрани на часовника, което се използва за регулиране на часа и датата и за навиване на механизма на механичен часовник, за да осигури захранването му.

 

Кристал - Стъкленото покритие върху циферблата на часовника. В часовниците се срещат три вида кристали:

 

  1. Акрилен кристал – изработен е от евитна пластмаса, която може да се полира.
  2. Минерален кристал – състои се от няколко елемента, които са термично обработени, за да създадат необичайна твърдост за устойчивост на надраскване.
  3. Сапфирен кристал – най-скъпият и издръжлив от кристалите. Неотразяващото покритие при някой спортни модели предотвратява отблясъците.

 

Кварцов механизъм - Кварцовият механизъм, който обикновено е най-точният тип механизъм, използва батерия за захранване.

 

Корона със завинтване - Коронка, която спомага за водоустойчивостта чрез запечатване на коронката към корпуса.

 

Каишка - Каишка за часовник, изработена от кожа, пастмаса или плат.

 

Корпус тип бъчва - Часовник с бъчвообразен корпус с две изпъкнали страни.

 

Каталог с намалени маркови часовници

 

Л

 

Лицева страна - Видимата страна на часовника, където се намира циферблатът; повечето от тях са отпечатани с арабски или римски цифри.

 

Луминесценция - Светеща боя, използвана върху стрелките и маркерите.

 

Лунна фаза - Индикатор, който следи фазите на Луната. Луната се завърта около Земята веднъж на всеки 29 дни, 12 часа и 44 минути. След като бъде настроен, индикаторът за лунна фаза показва точно фазата на Луната.

 

Логаритмичен безел - Въртящ се безел, на който е отпечатана логаритмична скала и се използва с фиксирани математически правила.

 

М

 

Механично движение - Механизъм с основна пружина, която се навива ръчно. Когато е навита, тя бавно и равномерно разгъва пружината. Автоматичният механичен механизъм не се нуждае от навиване благодарение на ротора, който навива основната пружина при всяко движение на китката ви.

 

Минерален кристал - Стъкло за часовник, което е закалено, за да се повиши устойчивостта му на надраскване.

 

Минутен повторител - Функционалност на часовника, което може да показва времето в часове, четвъртини или секунди с помощта на бутон.

 

Механизъм - Механизмът на часовника е кварцов или механичен.

 

Н

 

Неръждаема стомана - Изключително издръжлива метална сплав (основната съставка е хром), която е устойчива на ръжда, обезцветяване и корозия. Неръждаемата стомата може да бъде силно полирана, като по този начин наподобява благороден метал. Поради здравината си тя често се използва за гърбове на часовници, които са изработени от други метали.

 

О

 

Основен метал - Всякакъв нескъпоценен метал.

 

Обратна връзка - Особено полезна за пилотите функция, която позволява нулиране на стрелката на хронографа и незабавното й повторно стартиране чрез еднократно натискане на бутона.

 

Осцилация - Движението на балансиращото колело от едната до другата крайности и обратно.

 

П

 

Перлена материя - Преливаща, млечна вътрешна черупка на сладководно мекотело, която се нарязва на тънки филийки и се използва за циферблати на часовнци. Повечето от тях имат млечнобял блясък, но перлата се среща и в други цветове, като сребристосиво, сивосиньо, розово и розово-оранжев цвят.

 

Покрития - Покритие на метална основа с друг метал. В часовникарството основата от неръждаема стомана се покрива със злато с дебелина от 7 до 20 микрона.

 

Платина - Един от най-редките благородни метали, платината също е и от най-здравите и тежки метали, което я прави популярен избор за изработване на бижута и часовници със скъпоценни камъни. Тя има наситен бял блясък и изчистен вид. Платината е хипоалергенна и устойчива на потъмняване и е 85-95% чиста, когато се използва в бижута и часовници. Много часовници от платина се произвеждат в ограничени серии поради високата цена на редкия метал.

 

Р

 

Разгъваема катарама - Изобретена от Cartier в началото на 20 – ти век, кожена каишка, прикрепена към сгъваема метална катарама, която се счита за по – сигурна за носене от обикновената катарама Ardillon. В случай че катарамата се отвори, часовникът продължава да е прикрепен към китката.

 

Розово злато - Злато с мек оттенък, което съдържа същите материали като жълтото злато, но с по-висока концентрация на мед в сплавта. Популярно в Европа, розовото злато в часовниците често се среща в ретро стилът или във версии с трицветно злато. Някои часовници от 18-каратово червено злато постигат цвета си чрез добавяне на повече мед в сплавта.

 

Резерв на захранването - Времето, за което часовникът ще работи при напълно заредено захранване. За механичните часовници това обикновено е 44 часа, докато за кварцовите часовници може да варира от 18 месеца до 10 години.

 

Rattrapante (хронограф с разделяне на секундата) - Втори хронограф, който работи едновременно с първия, но може да бъде спрян самостоятелно, за да запише междинно време. След това хронометърът отново започва да работи с първата стрелка.

 

С

 

Стрелки - Устройството за посочване, закрепено в центъра на циферблата и обикалящо около него:показва часовете, минутите, секундите и други специални характеристики на часовника.

 

Сапфирен кристал - Синтетичен корундов кристал с твърдост, отстъпваща само на диаманта. Прозрачният сапфир се използва за устойчиви на надраскване кристали за часовници.

 

Скелетен механизъм - Часовник без циферблат, който разкрива механизма.

 

Стерлингово сребро - Бял и силно отразяващ благороден метал. Стерлингът се отнася за сребро с чистота 92.5%, което трябва да бъде щамповано върху метала, понякога придружено от инициалите на дизайнера или страната произход като отличителен знак. Въпреки че е по малко издръжливо от неръждаемата стомана и другите благородни метали, среброто от стерлинг често се използва за часовници, които изглеждат като бижута от стерлинг. Може да се добави защитно покритие, за да се предотврати потъмняването.

 

Световно време - Часовник с циферблат, който показва до 24 часови зони по света, обикновено на външния ръб на циферблата или понякога на безела. Часовите зони по света са обозначени с големите градове.

 

Т

 

Таймер за обратно броене - Фукнция, която се среща предимно при кварцовите часовници, която позволява на потребителя да зададе определено време в часове и минути и да получи алармен звън при изтичане на този период от време.

 

Тахиметър (също тахометър) - Функция на часовника, която измерва скоростта, с която потребителя се движи.

 

Танг - Класическа катарама за колан, известна също като Ardillon.

 

Танков часовник - Правоъгълен часовник с по-тежки ленти от двете страни на циферблата, вдъхновен от следите на танковете по време на Първата световна война и създаден за първи път от Луи Картие.

 

Телеметър - Функция на часовника, която определя разстоянието до даден обект, като измерва колко време е необходимо на звука да измине това разстояние. Подобно на тахиметъра, телеметърът се състои от фукнция хронометър и специална скала върху циферблата на хронографа.

 

Титан - Метал от “космическата епоха“, често със сребристосив вид. Понеже като е с 30% по-здрав и с близо 50% по-лек от стоманата, той все по често се използва в часовникарството, особено при спортните часовници. Устойчивостта му на корозия в солена вода го прави изключително полезен при водолазните часовници. Тъй като може да се надраска сравнително лесно, някои производители използват патентовано покритие, за да го предпазят от надраскване.

 

Турбийон - Устройство в някои механични часовници, което премахва грешките при отчитане на времето, причинени от леки отклонения в гравитацията, когато часовникът променя позицията си по време на употреба. Кръглата клетка на турбийона държи механизмите, които въртят колелата, както и стрелките на часовника, с непрекъсната честота веднъж в минута.

 

У

 

Усложнение - Всяка функция на часовника, освен показването на времето.

 

Уши (накрайници) - Удължения от двете страни на рамката, където се закрепва гривната или каишката.

 

Уплътнение - Синтетични уплътнения, които уплътняват връзките между частите на корпуса, за да не допускат влага.

 

Устойчивост на сътресения - Способността да издържа на нормално износване, дори по време на натоварващи спортни дейности.

 

Х

 

Хронограф - Часовник, който има вградена фукнция за спиране на часовника.

 

Хронометър - Механизъм, сертифициран от независима агенция за тестване, наречена C.O.S.C. (Controle Officiel Suisse des Chronometres), за който е известно, че е 99% точен за период от петнадесет дни при различни позиции на носене и различни температури.

 

Хорология - Наука за измерване на времето, включително изкуството за проектиране и конструиране на часовници.

 

Ц

 

Циферблат - Цифрите, индексите или дизайнът на повърхността обикновено са нанесени а другите са отпечатани.

 

Цифров дисплей - Може да се отнася както за LCD дисплей на кварцов часовник, така и за големи цифри, показващи датата или часа на механичен часовник.

 

Ч

 

Часовник за водолази(дайвър) - Вид часовник с изключителна водоустойчивост, който обикновено е оборудван с еднопосочен безел за гмуркане, за да се отчита времето за гмуркане. Часовникът за гмуркачи може да има хелиева клапа, завинтваща се коронка и удължаваща се гривна.

 

Честота - Броят на вибрацийте в секунда в херцове (Hz).

Оставете коментар