Защо часовниците изостават?

Публикувано от Timebox Team 13/03/2021 0 Коментари Полезна информация,

Какво влияе на точността на часовника и какви са допустимите отклонения при съвременните ръчни часовници?

 

I. Точност на механичните часовници - какво да очаквате?

 

1. Какво е механичен часовник?

 

Механичните часовникови механизми - независимо дали са автоматични или с ръчно навиване - се състоят от малки зъбни колела, миниатюрни винтове и тънки като хартия пружини. Да комбинирате всички тези миниатюрни парчета и да създадете работещ, точен часовник е невероятен подвиг!

 

Механичните ръчни часовници, особено съвременните модели, могат да издържат вечно ако се полага правилна грижа. Те също могат да бъдат реставрирани и върнати към живот, ако са в задоволяващо състояние.

 

В света на механиката всичко сглобено от малки части, което може да предостави 99% точност, се счита за машина от върховно ниво. За да поставим нещата в перспектива, ако часовникът е 99,9% точен, той може да си позволи отклонение от 1 минута и 27 секунди на ден, което е неприемливо в света на луксозните часовници.

 

 

2. Защо механичните часовници изостават и какво влияе на точността?

 

 • Позиция: Поради гравитацията часовникът избърза или изостава, когато е в състояние на покой във фиксирано положение. Балансиращото колело е настроено, за да обира вариациите +/- в различните позиции. Добре настроения часовник трябва да работи в рамките на допустимото отклонение, когато се носи през целия ден.

 

 • Температура: Околната среда може да окаже влияние върху това колко точно работи часовникът ви. Температурните промени разширяват и свиват частите, променяйки размерите и формите - особено при балансиращото колело и движещата пружина. В съвременните часовници повечето материали и дизайни са в състояние да компенсират промените и да поддържат постоянна точност. Това обикновено не е проблем, освен ако часовникът не е постоянно изложен на екстремни метеорологични условия.

 

3. Точност на механичните часовници:

 

Важно е да се разбере, че нов часовник от магазина може да се нуждае от период на разработка от около месец. Това позволява на часовника да намери своя ритъм и да разпредели смазките равномерно. Ако установите, че часовникът не е толкова точен, колкото бихте очаквали след периода на разработка, обикновено има два начина за увеличаване на точността - и двата са незначителни по своята същност, но изискват от сервизите за часовници да извършват:

 

 • Регулиране: Това се извършва при часовници, който избързват или изостават. Ключовата дума тук е постоянство - тоест когато часовникът дава едно и също отклонение всеки ден. Например изоставане с 30 секунди за 24 часа. Решението е да се регулира скоростта на „трептене”. Това е много проста и относително бърза процедура, която се постига чрез завъртане на винт. С помощта на виброграф квалифициран часовникар може да постигне това за броени минути. Тази процедура е може би е сред най-често срещаните задачи на часовникарите.

 

 • Настройка: Това се извършва при часовници, които дават различни отклонения всеки ден, особено когато са оставени в покой в различни позиции. Например един ден -30 секунди, втори ден - 15 секунди изоставане. Балансиращото колело трябва да се регулира, за да компенсират различните позиции. Въпреки че и това е проста процедура, тя изисква малко повече време за коригиране, тъй като всяка позиция трябва да се следи и коригира.

 

Поддръжка и честота на обслужване на механичните часовници

 

4. Допустими отклонения по отношение на точността от механичните часовници:

 

Точност на механични часовници, несертифицирани по COSC

Лоша

+/-10 секунди на ден

99.988% точност

Нормална

+/-5 секунди на ден

99.994% точност

Отлична

+/-3 секунди на ден

99.996% точност

Точност на механични часовници, сертифицирани по COSC

Лоша

+6/-4 секунди на ден

99.994% точност

Нормална

+/-3 секунди на ден

99.996% точност

Отлична

+/-1 секунди на ден

99.998% точност

 

5. Поддръжка и честота на обслужване

 

Механичният ръчен часовник се състои от малки зъбни колела, миниатюрни винтове и тънки като хартия пружини - както при всеки механичен инструмент, който има постоянно движещи се части, механичният часовник също изисква периодична поддръжка.

 

С напредването на възрастта смазките започват да се втвърдяват и зъбните колела се превключват все по-трудно, като точността на часовника също намалява. Точността трябва да бъде регилирана чрез извършване на манипулации през няколко години. В крайна сметка обаче ще е необходим цялостен ремонт. Има няколко метода на определяне на честотата на сервизирането. Някои казват, че то трябва да се извършва на всеки 2-3 години, както препоръчва производителят. Други пък се абонират за правилото „ако не дава отклонения, да не се регулира“ и го изпращат за обслужване едва след като часовникът спре да работи - което може да се случи след много години.

 

Според нас, часовникът трябва да се обслужва напълно на всеки 5 години или по-рано, ако забележите леко отклонение. Изчакването повече от 5 години за сервизирането му ще доведе до сериозно износване на различните части, като в крайна сметка ще ви струва почти двойно в сравнение с обикновената профилактика. Пълният ремонт включва разглобяване на механизма, проверка на всеки компонент, подмяна на всички повредени компоненти, почистване на всяка част, смазване, повторно сглобяване, регулиране на точността и допустимото отклонение.

 

Цената за цялостен ремонт може да започне от около 200.00лв за обикновен часовник, достигайки до 500.00лв за хронограф и до няколко хиляди лева при автоматичните швейцарски часовници. Типичната поддръжка изисква часовникът да бъде отворен, механизмът демонтиран и всеки компонент почистен и смазан. След това механизма се сглобява отново, регулира се, уплътненията се сменят и накрая се тестват за водоустойчивост в барокамера.

 


Прочете още: Водоустойчивост при часовниците. Какво трябва да знаем?


 

II. Точност на кварцовите часовници - какво да очаквате?

 

Кварцови кристали на кварцови часовници

 

1. Какво е кварцов часовник?

 

Кварцовите часовници използват кварцовите кристали, за да осигурят много точен резонатор, който дава постоянен електронен сигнал за целите на хронометрирането. Кварцовите кристали са пиезоелектрични, което означава, че те генерират електрически заряд, когато върху тях се прилага механично налягане. Те също вибрират, ако към тях се приложи електрически заряд. Честотата на тази вибрация е функция на среза и формата на кристала. Кварцовите кристали могат да се режат с постоянен размер и форма, за да вибрират с хиляди пъти в секунда, което ги прави изключително стабилни резонатори за поддържане на много точно време.

 

2. Защо кварцовите часовници изостават и какво влияе на точността?

 

 • Магнетизъм: Ако часовникът внезапно започне да избързва (повече 20+ секунди на ден), това обикновено е индикация, че спиралните намотки са намагнетизирани, което кара спиралите да се слепват. Това съкращава въртенето на балансиращото колело и увеличава скоростта на трептене. Коригирането на това е една от най-простите задачи за производителя на часовници. Не е необходимо часовникът да се отваря, той само се прекарва през машина, наречена демагнетизатор и е готов за работа отново. Магнетизмът също може да накара часовника да спре или да изостава; но при 90% от случаите часовникът избързва, когато е изложен на магнитно влияние.

 

 • Заплетени намотки: Това може да бъде причинено от удар или сътресение на механизма. Въпреки че е по-рядко срещано в сравнение от магнетизма, той все още е често срещана причина часовникът да избързва. Намотките се заплитат и това скъсява въртенето на балансиращото колело и значително увеличава скоростта на трептене. Добрата новина е, че поправката е доста проста за квалифициран производител на часовници.

 

 • Цялостно изоставане: Това се случва рядко при нов часовник и обикновено е характерен за часовник, който е на 4-5 години. Ако часовникът не може да бъде коригиран с реглаж, не поддържа резерв на мощност или пък спира да работи, докато е на китката ви - това може да означава по-задълбочен проблем, при който е необходима експертна намеса.

 

Точност на кварцовите часовници

 

3. Точност на кварцовите часовници:

 

Съвременните кварцови часовници с батерия обикновено са по-точни от механичните ръчни часовници. Кварцовите часовници обикновено са с точност до +/- 1 секунда на ден. За разлика от механичните часовници, където точността зависи от различни фактори като гравитацията, допустимите отклонения и смазочни материали, кварцовите часовници показват точно време, независимо от условията. Въпреки това при някои ситуации може да възникне загуба на точност, като например близост до силни магнитни полета, ЯМР апаратура, лекарски кабинети с рентгеново оборудване, зъболекарски кабинети и др.

 

Тъй като повечето кварцови часовници лесно превъзхождат изискванията на COSC за механичните ръчни часовници, COSC е създал цял отделен набор от тестове и стандарти за кварцов механизъм, изискващи часовникът да остане точен до невероятните 0,02 секунди на ден!

 

Тъй като цената на теста COSC е висока, повечето компании избират да не сертифицират часовниците си, тъй като това би увеличило драстично цената на часовника. Има обаче няколко изключения като кварцовите часовници Breitling.

 

 

 

4. Допустими отклонения по отношение на точността от кварцовите часовници:

 

Точност на кварцови часовници, несертифицирани по COSC

Лоша

+/-2 секунди на ден

99.997% точност

Нормална

+/-1 секунди на ден

99.998% точност

Отлична

+/-0.5 секунди на ден

99.999% точност

Точност на кварцови часовници, сертифицирани по COSC

Лоша

+/-0.02 секунди на ден

99.99998% точност

Нормална

+/-0.02 секунди на ден

99.99998% точност

Отлична

+/-0.00 секунди на ден

100% точност

 

 

5. Предимства на кварцовите часовници:

 • Обслужването е по-евтино в сравнение с механичните часовници. Тъй като има само няколко зъбни колела за задвижващия механизъм (стрелка, минути и секунди), повечето кварцови часовници изискват по-рядко обслужване. Общото обслужване ще се състои от почистване на механизма, смазване, подмяна на батерията, смяна на уплътненията и тестване на водоустойчивост.
 • Не е необходимо да проверявате ежедневно дали часовникът е навит, което означава, че изисква и по-малко внимание.

III. Нашите препоръки за профилактика на часовник:

 • Проверявайте степента на водоустойчивост поне веднъж годишно, ако използвате часовника активно във вода.
 • Изпращайте часовника на оторизиран сервиз след всяка смяна на батерията за цялостно обслужване.
 • При смяна на батерията се обърнете към доказан часовникар, който има възможност да отваря капака със специален инструмент, да затваря капака с преса и да тества часовника в барокамера.

Прочетете още: Как се поддържа часовник?

 

Оставете коментар