Сапфирно, Минерално или Акрилно Стъкло. Кое да Изберем?

Публикувано от Timebox 04/09/2023 0 Коментари Полезна информация,

В тази статия ще обясним разликата между трите основни вида  стъкла за часовници: сапфирени, минерални и пластмасови.

 

Тъй като основната функция на стъклото е да предпазва механизма и циферблата на часовника, е важно да знаете разликите между отделните варианти. Например може да си мислите, че стъклата от по-висок клас принадлежат на луксозните часовници, а не на часовниците за ежедневието. Всъщност, здравината и устойчивостта на надраскване са това, което прави кристала на часовника първокласен, а точно  вашите ежедневни часовници по-често са подложени на дейности с голямо въздействие. Ако някога сте се чудили защо сапфирената разновидност на два сходни часовника е с много по-висока цена или защо някои марки поставят евтино стъкло на циферблата на часовници с респектиращи механизми, сте на правилното място.

 

Кристал срещу пластмаса

 

Сапфирен кристал

 

rolex-milgauss-watch

 

Сапфиреният кристал е най-скъпият, защото е твърд, компактен и най-устойчив на надраскване. Често се обработва и с антирефлексно покритие. Произвеждан в лаборатория, сапфирът е керамичен материал, който се кристализира с помощта на много висока температура. В науката твърдостта на минералите се измерва с помощта на скалата на Моос, в която сапфирът получава оценка 9 от 10. Сапфирът е използван като защита на циферблата още през 30-те години на миналия век. Става широко разпространен през 70-те години, когато Rolex създава своя модел ref. 5100 със сапфирено стъкло. Оттогава той се превръща в предпочитан материал сред марките от висок клас като Patek и Vacheron, както и за модели и подлинии като Grand Seiko на Seiko. Някои производители на луксозни часовници създават патентовани сапфири, като зеления кристал Milgauss на Rolex. Въпреки че той не е най-устойчивият на счупване, малцина от нас ще изпитат удари от такова ниво, каквото е необходимо, за да се счупи един сапфир. Това обаче е причината истинските военни часовници обикновено да се изработват с акрилни или минерални стъкла. 

 

Минерален кристал

 

Минералните кристали са оригиналните защитни стъкла в света на часовниците. Тъй като са изработени от стандартно стъкло, те са по-податливи на счупване. В днешно време те се обработват с топлина или химикали, като се постига ниво на устойчивост, което надминава дори това на сапфира. Те също така са по-малко отразяващи от сапфира, което осигурява отлична видимост. Минералите са много по-евтини от сапфирите и много по-устойчиви на надраскване от пластмасовите, а подмяната им е лесна и евтина. Това ги прави популярен избор за марките от среден клас.

 

Промоционални мъжки часовници

 

Seiko използва патентован минерален кристал, наречен Hardlex. Тъй като той е толкова достъпен, марки като Seiko често го използват вместо сапфир, като вместо това насочват парите си към предлагането на достъпни автоматични системи.Някои марки използват сапфирено покритие върху минералните си кристали, което осигурява фина устойчивост на надраскване. Единственият проблем тук е, че това може да се използва за повишаване на цената повече от необходимото заради думата "сапфир" в описанието на продукта. Внимавайте за това.

 

Пластмаса/акрил

 

Акрилните протектори са най-малко устойчиви на надраскване, най-малко прозрачни и най-слабият вариант в списъка.Не е изненадващо, че те са и най-достъпните като цена. В продуктовите описания може да се използват много други наименования като плексиглас, луцит или перспекс. Нищо от това обаче не ви засяга, тъй като разликата в имената идва главно от доставчика на марката часовници. По същество всички те са просто вид пластмаса. Акрилът всъщност може да предложи повече от просто достъпност. Той е много по-лек от кристала и е евтин и лесен за подмяна и ремонт. Често можете да премахнете леки драскотини с малко паста за зъби. Що се отнася до дизайна, пластмасата е мека и лесна за манипулиране в различни форми. Те могат да бъдат леко вдлъбнати, идеално плоски или куполообразни за винтидж усещане. И тъй като акрилът не е толкова прозрачен, колкото кристалът, той осигурява интересно (макар и непрактично) визуално изкривяване там, където се огъва, а любителите на носталгията обичат този ефект. Добре проектираните и все по-популярни бюджетни модели, като например Timex Weekender, използват акрилни стъкла.

 

timex-watch

 

Заключение

 

За яснота и несравнима устойчивост на надраскване, първокласният сапфир е правилният избор. Ако купувате луксозен часовник, той вероятно ще има сапфирено стъкло, освен ако не е винтидж. Минералните кристали са устойчиви на счупване и често са обработени с покритие, устойчиво на надраскване. Това е чудесен вариант за часовници от среден клас. И накрая, пластмасовите или акрилните часовници са супер евтини и леки, но определено не са толкова устойчиви на надраскване, колкото вариантите с кристал.

 

Прочетете ощеКак се Полира Стъкло на Часовник?